IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Италия ще понесат най-големия удар от втората вълна на блокади

Apple и Google се оказаха жизненоважни инструменти на правителствата за следене на икономическото въздействие от ограниченията

20:30 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Блокадите са засегнали обществената мобилност във Франция и в Италия, повече отколкото във всяка друга европейска страна, показват данни на Ройтерс, което предполага, че ударът от второто генерално затваряне ще бъде най-голям в тези две икономики. 

Данни, събрани от мобилните приложения за карти и местоположения на Apple и Google, се оказаха жизненоважни инструменти за правителствата, централните банкери и инвеститорите, които се опитват да преценят икономическото въздействие на ограниченията, седмици преди да излязат конвенционалните показатели като потребителски разходи или промишлена продукция.

Френската агенция за официални статистически данни INSEE установи, че данните, които Google може да събира за това колко време хората прекарват вкъщи, са особено тясно свързани с това колко се е забавила икономиката по време на кризата.

И макар въздействието да не е толкова силно изразено, както по време на първите драконовски блокади тази година, тези данни показват, че хората във Франция, Италия и Великобритания в момента прекарват най-много време у дома.

В Париж и Милано също така се наблюдава рязко намаляване на задръстванията, а в Италия се вижда най-голям спад в броя на пътниците в обществения транспорт, следвана от Холандия, Великобритания и Франция.

Време, прекарано у дома в най-големите европейски икономики

Ройтерс Ройтерс

Наложеният на 2 ноември германски „lockdown lite“ задържа нивото на активност на много по-високо ниво, отколкото в страните, предприели по-строги мерки.

Испания беше сред най-тежко засегнатите по време на първата вълна, но изглежда запазва добри нива на активност, след като в края на октомври въведе извънредно положение за шест месеца, като наложи вечерен час и ограничи пътуванията.

Като цяло ударът върху мобилността в европейските държави е по-малък в сравнение с първата вълна на блокиране през пролетта, след като правителствата този път калибрираха ограниченията, за да ограничат икономическите последици.

Промени в задръстванията в европейските столици

задръствания задръствания

Конкретно във Франция се наблюдава рязък спад в активността, тъй като правителството беше едно от първите в Европа, което върна страната под пълно блокиране на 30 октомври.

Спадът обаче не е толкова страшен, както през март и април, тъй като сега е позволена значително по-голяма гъвкавост за компаниите и училищата, които остават отворени.

Въпреки че цялостната икономическа активност отново се охлади към края на годината, някои традиционни показатели за икономическо здраве като например безработицата и фалитите, все още не мигат в червено.

Но това вероятно се дължи на мерките за държавна подкрепа, които поддържат потребителите и бизнеса на повърхността - поне засега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още