Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция иска общ европейски отговор за цените на газа

Скъпият газ вече влияе на цените на електроенергията във Франция, макар че страната разчита основно на ядрени мощности

Франция иска общ европейски отговор за цените на газа

Снимка: Архив Ройтерс

Франция поиска преглед на европейските газови и енергийни пазари и общ отговор на общността за цените на природния газ, пише Ройтерс. Френският финансов министър Брюно льо Мер и министърът на околната среда Барбара Помпили са изпратили писмо с това искане до председателя на Еврогрупата - министъра на финансите на Ирландия Паскал Донахю.

В него двамата френски министри призовават за широка координация и не изключват и мерки, но без да уточняват какви точно. В краткосрочен план регулаторите трябва да направят преглед на случващото се на пазара, за да бъде гарантирана прозрачността на процеса, предлагат те.

Франция настоява и да бъде проучено защо сключените договори са се оказали недостатъчни, за да покрито търсенето на газ в Европа.

Още по темата

Със своето писмо Брюно льо Мер и Барбара Помпили настояват за бърза диверсификация на доставките на природен газ, за да се намали зависимостта от вноса на природен газ.

Досега европейските държави, които са предприели някакви действия срещу високите цени на енергийните ресурси, са действали само за намаляване на негативния ефект от високите цени на пазара.

Френското правителство например планира да увеличи субсидиите, които изплаща под формата на ваучери на уязвими потребители, с които се покриват сметките за енергия. Страната замрази цената на природния газ до пролетта на 2022 г.

Льо Мер беше категоричен по време на конференция, посветена на водорода, че Франция не може да остане безучастна за случващото се на европейските енергийни пазари. Скокът в другите страни от ЕС, породен от поскъпването на газа, се отразява и на страната, въпреки че 70% от електроенергията се произвежда от ядрени мощности.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември