IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският Total се изтегля от Иран

Компанията е водещ участник в консорциума за разработване на най-голямото в света газово находище с дял от 50,1 на сто

14:39 | 20.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският петролногазов гигант Total официално прекратява дейността си в Иран, след като САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на компаниите, които правят бизнес в страната, предадоха световните агенции, цитирайки иранския министър на петрола Биджан Намдар Зангане.

Total официално излезе от проекта за развитие на фаза 11 от газовото находище Южен Парс, каза Зангане, цитиран от AFP и БТА.

Той припомни, че компанията още преди два месеца е обявила това си намерение.
Процесът на замяната (на Total) с друга компания тече, допълни Зангане, цитиран от Ройтерс.

Total е водещ участник в консорциума за разработване на най-голямото в света газово находище с дял от 50,1 процента. Още 30 процента са собственост на CNPC, а 19, 9 процента - на иранската Petropars. Запасите на находището се оценяват на 13, 8 трилиона кубични метра. От края на миналия век Иран осъществява поетапно разработване на "Южен парс", като е разделен на 28 фази.

Вашингтон наложи отново сурови санкции срещу Техеран, след като се оттегли от ядреното споразумение от 2015 година между световните сили и Иран. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да накаже чуждестранни предприятия, които продължат да работят в Ислямската република. Иранските власти определят санкциите като едностранно решение на САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
"САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на компаниите, които правят бизнес в страната, "Това минава като "финансиране на тероризъм". Правете си сметката какво подписвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още