IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция може да създадат „морски“ EADS

Идеята е била обсъдена неколкократно от Никола Саркози и Ангеал Меркел, реализация се очаква от ThyssenKrupp AG и DCNS, твърди германското издание на Financial Times

15:26 | 01.08.11 г.
Германия и Франция може да създадат „морски“ EADS

Правителствата на Германия и Франция, един от най-големите германски промишлени концерни ThyssenKrupp AG и френската корабостроителна компания DCNS от тази есен ще започнат обсъждания за създаването на общоевропейски корабостроителен съюз, в който да бъдат обединени активи на двете компании, пише днес германското издание на вестник Financial Times.

Идеята за създаването на „обща корабостроителница“ циркулира в политическите и бизнес кръгове в Европа в продължение на вече няколко години.

Германският вестник отбелязва, че тя вече е била неколкократно обсъдена от френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

Това би бил най-големият проект за индустриално партньорство между двете държави от времето на създаването на авиоконцерна EADS, се посочва в материала.

По данни на изданието френски дипломати вече са се свързали с председателя на надзорния съвет на ThyssenKrupp AG Герхард Кроме и са обсъдили въпроса за сливането на френските и германските корабостроителни активи. Наясно с нещата са и управите на германския концерн, DCNS и на нейния акционер Thales Group.

Вестникът обаче изрично подчертава че засега процесът е в начален стадий.

DCNS е сред водещите компании в европейското военно корабостроене, като държават притежава в нея дял от 73,98%, а международната индустриална групировка Thales Group – 25%. 

ThyssenKrupp AG е най-големият производител на легирана стомана в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още