Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия може да не изпълни вече занижената цел за 1,5% разходи за отбрана

Германският финансов министър Олаф Шолц е изразил съмнение, че правителството ще може да изпълни обещанието си пред своите съюзници от НАТО

Германия може да не изпълни вече занижената цел за 1,5% разходи за отбрана

Снимка: Ройтерс

Според документ на финансовото министерство дори стабилизирането на отделените средства на сегашното ниво ще изисква правителството да пренасочи средства

Германският финансов министър Олаф Шолц е изразил съмнение, че правителството ще може да изпълни обещанието си пред своите съюзници от НАТО да похарчи 1,5% от икономическото си производство за отбрана до 2024 г. Това показва документ на финансовото министерство в Берлин, с който Ройтерс разполага.

Още по темата

Германия е под напрежение от САЩ и други държави членки от Алианса, за да увеличи разходите си за отбрана до 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) в съответствие с целите, договорени НАТО през 2014 г. Въпреки това страната все още е далеч от този ангажимент, като дори и разходите на по-малък дял от БВП могат да се окажат неосъществими.

Приходите от данъци към парвителството се очаква да се увеличат по-малко от очакваното пред идните години заради забавянето на икономиката, което на свой ред означава, че и вариантите за допълнителни разходи са изчерпани, се казва в документа.

Данните, подготвени за финансовия министър Олаф Шолц, които да представи по пред останалите членове на кабинета, показват, че финансовото министерство е заделило 7,3 млрд. евро за допълнителна помощ за отбрана и развитие за периода до 2022 г.

Въпреки това ще са необходими много по-големи разходи, за да се стигне до вече понижената цел за разходи за отбрана от 1,5% от БВП до 2024 г.

Разходите за отбрана се очаква да нараснат до 1,3% от БВП през тази година от 1,2% през 2018 г. Но дори стабилизирането на отделените средства на сегашното ниво ще изисква правителството да пренасочи средства от други програми, което може да се окаже рисково от политическа гледна точка.

По-рано днес германският в. Bild съобщи, че според данните на Шолц Германия е изправена пред бюджетен дефицит от 25 млрд. евро до 2023 г. освен ако не ограничи разходите си.

Този предполагаем бюджетен дефицит би представлявал значително влошаване на финансите на страната – най-голямата икономика в Европа, която отчете бюджетен излишък от 11,2 млрд. евро миналата година.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако