IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отпуска на Украйна нисколихвен кредит от 500 млн. евро

Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на мостове, болници, железопътни линии и социална инфраструктура, посочи украинският премиер

09:03 | 08.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия отпуска на Украйна нисколихвен кредит от 500 млн. евро

Германия ще предостави на Украйна кредит в размер на 500 млн. евро, съобщиха в съвместна декларация правителствата на Украйна и Германия. 

Според пресслужбата на украинското правителство споразумението е било подписано от министъра на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус и германския му колега Матиас Махник, предава "Интерфакс".

Актът по подписване се случи по време на среща между министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк с вицеканцлера и министър на икономиката и енергетиката на Германия Зигманом Габриелем.

По думите на Яценюк сред приоритетите за Киев е възстановяването на инфраструктурата в източните райони на Украйна. "Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на мостове, болници, железопътни линии и социална инфраструктура", каза той.

Премиерът посочи също, че кредитът се отпуска за период от 20 години при много ниска лихва. "Това е истинска помощ, обещана от канцлера (германския канцлер Ангела Меркел – бел. ред.) преди няколко месеца, когато бе в Украйна", отбеляза още украинският министър-председател.

Яценюк изтъкна, че предстои да бъдат извършени всички процедури "за това кой ще получите тези кредити".

Арсений Яценюк оглави правителствена делегация, която е на двудневно посещение в Германия по покана на Меркел. В делегацията участваха министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско, министърът на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус, външният министър Павло Климкин и председателят на Борда на директорите на "Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Превратаджиите от Киев, само за да оцелеят тази година, искат още 17 млрд. евро, те им бутат 500 млн или по-малко от 3% от тази сума. Значи им дават въздух за още 20-25 дни и то от сила.Мъкаааааааааааааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още