IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия пое месечното ротационно председателство на Съвета за сигурност на ООН

Германският външен министър Хайко Маас пристигна в Ню Йорк, за да поеме щафетата от френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, чиято страна бе председател през март

22:30 | 01.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Германският външен министър Хайко Маас изтъкна в понеделник чувството за отговорност, с което Берлин пристъпва към ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН за този месец, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Искаме да дадем своя принос към подкрепата за Съвета за сигурност в ролята му на защитник на световния мир и сигурност", заяви министърът пред репортери.

Маас пристигна в Ню Йорк, за да поеме щафетата от френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, чиято страна бе председател през март.

Двете европейски съседки подготвиха задачата си за март и април като координирани председателства със съвместно планиран график.

Маас коментира сдържано днес един въпрос, по който Франция и Германия не успяха да се споразумеят - осигуряването на европейско постоянно членство в Съвета за сигурност.

"Тази тема като че ли беше по-усилено обсъждана в Германия, отколкото във Франция. Знаем, че нещата опират до разбирането на Франция за собствената й културна идентичност", отбеляза той.

Франция е склонна да запази независимостта си в Съвета и поради това е против да се предостави на ЕС място на постоянен член.

"Ще видим как се развиват нещата в дългосрочен план. Това със сигурност ще е много, много дългосрочен въпрос", отбеляза Маас.

Германският външен министър пристигна със закъснение на неофициална среща, посветена на защитата на хуманитарните работници, поради проблем с правителствения самолет, който спука гума на колесник при кацането си в Ню Йорк.

Срещата даде началото на изготвения от Германия дневен ред, включващ специални заседания за сексуалното насилие при конфликт и ядреното разоръжаване.

За последен път Германия беше председател на Съвета за сигурност през септември 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още