IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще се противопостави на плана за спасяване на италианските банки

Според източник на Bloomberg Берлин иска правилата на ЕС за управление на затруднени банки да важат при всеки опит за спасяване

17:00 | 29.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германия ще се противопостави на всеки опит за защита на инвеститорите от загуби, ако Италия продължи с представянето на плановете за рекапитализирането на кредиторите си, твърди източник за Bloomberg, запознат с позицията на правителството.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел казва, че правилата на Европейския съюз (ЕС) за управление на затруднени банки трябва да важат при всеки опит за спасяване. Те включват и загуби за акционерите и някои кредитори преди инжектирането на държавни средства, казва източникът, поискал анонимност заради конфиденциалност на позицията.

Правителството на министър-председателя Матео Ренци обмисля мерки, които може да инжектират 40 млрд. евро в банките вероятно чрез предоставянето на капитал или гаранции при залози, съобщи наскоро друг източник. Италианските медии съобщават, че правителството в Рим ще се опита да постигне шестмесечна пауза от европейските правила за държавна помощ, което ще му позволи да помогне на банките без да принуждава инвеститорите да споделят загубите.

По-рано тази година италианското правителство трябваше да промени плановете си за спасяване на публично финансирана проблемна банка заради отпор от ЕС. Вместо това то създаде по-малък фонд, подкрепен от кредитори и инвеститори, за да помогне за стабилизирането на финансовата система и да ускори консолидацията.

Индексът на Bloomberg Stoxx 600 Banks днес заличи първоначалния си ръст и отчете спад от 1,5% след новината.

Всяко изключение от правилата ще бъде сложно, тъй като Германия настоява за стриктно прилагане на Директивата на ЕС за възстановяване и оздравяване на банки, твърди източникът. Това ще означава, че Италия първо трябва да избегне задействане на процедура за ликвидиране. Предположението в директивата е, че нуждата от „извънредна публична финансова подкрепа“ за дадена банка показва, че банката „фалира или вероятно ще фалира и затова се задейства нуждата от оздравяване“, посочва Европейският банков орган.

Германия не притиска за ликвидиране на банките, казва още източникът. Правителството обаче иска да гарантира, че първо са били поискани действия от частните инвеститори преди в банките да бъдат вкарани публични пари. Европейските правила за държавна помощ обикновено изискват акционерите и малките кредитори да споделят загубите.

Правителството в Берлин отхвърля аргумента, че британският вот за напускане на ЕС представлява „извънредно обстоятелство“, което съгласно основния закон на ЕС може да позволи национално правителство да предостави помощ на компания извън правилата за държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Муахахах,къде е оня дето поддържа банките, khao ли беше?Да и го поддържи малко и на тази.. поддръжника..Германия си мисли, че може да налага банковите правила, заради които се нави да плаща на закъсалите и те да бъдат спазвани, само че жестоко се е объркала..Да не се чудите после от къде идват популистите? Италия ще бъде от тези тип Ципрас - левите крайни цоциалисти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още