Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германски банки ще могат да плащат дивиденти въпреки забраната на ЕЦБ

Редица европейски банки призоваха ЕЦБ да изключи от забраната добре капитализирани и рентабилни кредитори

Германски банки ще могат да плащат дивиденти въпреки забраната на ЕЦБ

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският финансов регулатор ще позволи на някои по-малки германски банки да плащат дивиденти тази година, дори след като Европейската централна банка призова кредиторите да се въздържат от дивиденти заради кризата с COVID-19, предава Bloomberg.

Bafin вероятно ще одобри плащанията на инвеститори от някои по-малки банки, които не попадат под прекия надзор на ЕЦБ, ако могат да демонстрират стабилно ниво на рентабилност и достатъчни капиталови буфери, съобщава запознат източник. Германският регулатор продължава да гледа неблагоприятно на плащането на дивиденти, но ги смята за управляем въпрос за малки доходоносни банки, допълва източникът.

В края на юли ЕЦБ удължи фактическата забрана за банките да връщат капитал на акционерите и ги призова да проявят сдържаност по отношение на бонусите заради коронавирусната пандемия, нанасяйки удар на кредитори, които лобириха за обичайна възвръщаемост за бизнеса. Заповедта важи поне до януари и ЕЦБ съобщи, че ще преразгледа становището си отново през четвъртото тримесечие. Националните регулатори „се очаква да приложат“ забраната за банките в юрисдикцията си, „както сметнат за уместно“, отбеляза ЕЦБ при обявяването на решението си.

Още по темата
Първоначално централната банка уведоми кредиторите да запазят капитала в разгара на паниката заради пандемията през март, като съобщи, че това е част от регулаторните облекчения, целящи да им помогнат да издържат кризата.

Редица европейски банки, включително асоциацията на кооперативните банки в Германия, призоваха ЕЦБ да изключи добре капитализирани и доходоносни кредитори от забраната.

„Както и преди Bafin подкрепя много рестриктивно плащане на дивиденти дори след октомври“, заяви говорителка на регулатора в имейл. „Дивиденти трябва да се плащат, само ако дадена банка прогнозира устойчива територия на положителни приходи и капиталовото й положение има достатъчно буфери дори при продължителен период на стрес“, допълва тя.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар.

Ограниченията за дивидентите са една от причините за слабото представяне на акциите тази година в европейската финансова индустрия. ЕЦБ признава, че политиката й засяга оценките, а ръководителят на отдела й за банков надзор Андреа Енриа заяви, че „иска“ вдигане на забраната.

ЕЦБ наблюдава пряко 21 банки в Германия от общо 1717 в страната, тъй като обичайно следи кредитори, чиито активи надхвърлят 30 млрд. евро. Националните надзорни органи наблюдават по-малките институции, въпреки че го правят „в тясно сътрудничество с ЕЦБ“, става ясно от сайта на централната банка.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси изпратиха смесена сесия