Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германски икономисти са загрижени заради силния контрол над сливанията

Няма обаче единно мнение за или против новите мерки на германския икономически министър Петер Алтмайер

Германски икономисти са загрижени заради силния контрол над сливанията

Робот на Kuka. Снимка: архив Ройтерс

Германските компании са много обичан обект за придобивания, особено сред китайските инвеститори. Федералното правителство иска да защити по-добре критичната инфраструктура и знания и да усложни придобиванията. Сега обаче Германската търговско-промишлена палата (DIHK) коментира критично тези планове.

„Затягането на правилата може да възпра чуждестранните инвеститори и в същото време да създаде препятствия в други страни", казва изпълнителният директор на DIHK Мартин Ванслебен. „Важно е федералното правителство и ЕС да насърчават отворените пазари и икономическото равнопоставеност в световен мащаб - и особено по отношение на Китай", добавя той.

От друга страна, директорът на близкия до работодателите Институт на германската икономика (IW) Михаел Хютер заяви, че предположението, че Китай се отваря по-силно към пазарно-икономическите процеси, се е доказало като наивно. „Мисля, че е правилно да загубим тази наивност“.

Още по темата

Поради това той вярва, че по-големия държавен контрол и повечето възможности за намеса в случай на придобивания на дружества от страна на китайски инвеститори в Германия са оправдани. В свое интервю за Deutschlandfunk той описва съответните планове на министъра на икономиката Петер Алтмайер като правилни. Въпреки това обаче признава, че в цялата работа „няма нищо, което да се харесва на който и да е пазарен икономист".

Планираните по-интензивни проверки на такава сделка Хютер нарича правилни, ако са съпроводени с много чист, много диференциран анализ на процесите. „Вярно е, че планираното затягане на германската Наредба за външна търговия не е насочена срещу една държава. Но зад него стои „големият играч" Китай. Това е един вид Lex-Китай“, признава Хютер. 

Още по темата

При това проблемът не е в това, че китайските инвеститори засилват вложенията си и придобиванията в Германия. „Ние не сме повече изкупувани, но гледат на нас стратегически", казва специалистът. В Китай държавата решавала много стратегически коя компания в Германия, със специално ноу-хау, трябва да бъде придобита.

Фирмите от Народната република се интересуват предимно от ключови технологии като роботика, механично инженерство или биомедицина. Целта на Пекин е да поеме технологичното световно лидерство във всички големи индустриални сектори до средата на века. Най-голямо внимание досега привлече договореното през 2016 г. придобиване на Kuka, водещ производител на промишлени роботи, от страна на Midea Group.

В чувствителни браншове сега милиардните придобивания следва да стават много по-трудни. Понастоящем министърът на икономиката Алтмайер работи по реформата на Закона за външната търговия. Ако инвеститор от държава извън ЕС иска да придобие акции в определени компании, трябва да има стриктна оценка за инвестициите при дял от 15%. Досега стойността бе 25 процента. Интензифицираните проверки трябва да се прилагат за отбранителни компании, критични инфраструктури, като например телекомуникации, доставка на енергия или питейна вода или други области, свързани със сигурността. След това държавата трябва да може да блокира сделката, ако е необходимо. Но ако сделката засяга германските компании от други сектори, прагът е все още 25%.

Разбираемо и важно е правителството да проучи дали обществената сигурност и редът могат да бъдат застрашени от придобивания, казва Ванслебен. "По принцип германските компании, особено малките и средни предприятия, могат и трябва да решават свободно за продажбата на акциите си", пояснява обаче той.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Копенхаген привлича туристи с атрактивна електроцентрала