IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските консерватори искат Лагард да промени политиката на ЕЦБ

Необходимо е известно нагаждане, посочва ръководителката на управляващия в Германия ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер

12:20 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анегрет Крамп-Каренбауер&nbsp;<em>Снимка: Ройетрс</em></p>

Анегрет Крамп-Каренбауер Снимка: Ройетрс

Предложената от европейските лидери за нов ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард трябва да промени паричната политика на финансовата институция, за да я направи съвместима с мандата на банката. Това заяви ръководителката на управляващия в Германия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер.

Наследницата на Ангела Меркел в партията заяви, че очаква от Лагард да уважава и спазва независимостта на ЕЦБ, както и зададената от банката инфлационна цел от около 2%.

„В момента имаме инфлация, която е много под това“, посочи Крамп-Каренбауер пред Bloomberg в рамките на икономически форум във Франция.

Това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието и спестяванията и по тази причина съм убедена, че трябва да има известно нагаждане, както и че Кристин Лагард заедно със своите колеги – тя не взима решения сама – ще зададе правилния курс“, посочи още Крамп-Каренбауер.

По-късно говорител на АКК – както е известна в родината си ръководителката на ХДС, уточни коментарите ѝ, като посочи, че тя очаква от Лагард внимателно да коригира политиките на централната банка, която се опитва да постигне ценова стабилност, за да може да увеличи свръхниските си лихвени проценти.

Лагард, която в момента е начело на Международния валутен фонд (МВФ), беше номинирана от лидерите на страните в Европейския съюз за наследница на Марио Драги, чийто мандат като управител на ЕЦБ изтича през ноември.

В петък Bloomberg съобщи, че европейските правителства обмислят да назначат гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни начело на МВФ. Въпреки че е роден в Канада, Карни има британски и ирландски паспорт и така на практика изборът му ще затвърди 70-годишната практика европеец да ръководи базирания във Вашингтон кредитор.

В рамките на същия икономически форум по-рано в понеделник се изказа ласкаво за Лагард и членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.

„Тя знае как работи глобалната икономика. Тя знае как работи Европа. Тя знае и как да разговаря с финансовите пазари“, посочи Кьоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още