IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство одобри възможна национализация на енергийни фирми

Мярката е част от подготовката на Германия за проблеми, свързани с доставките на енергийни източници

10:54 | 26.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Управляващата коалиция в Германия подкрепи правна възможност за национализация на компании от енергийния сектор, пише Ройтерс. Това ще е една от последните мерки, които правителството ще разполага в арсенала си за защита на енергийната сигурност на страната в случай на извънредна ситуация.

Това означава, че управлението на компаниите ще бъде поемано от назначени от държавата администрации. Подобен ход Берлин вече предприе с активите на "Газпром" в страната.

Предложението трябва да получи и одобрението на Бундестага, като очакванията са то да бъде разгледано през май.

В края на март Германия активира своя кризисен план за управление на енергийните доставки, притеснени от искането на Русия за заплащане в рубли за изкопаемите горива. По-рано днес (26 април) стана ясно, че търг на "Роснефт" за доставка на петрол в Европа е пропаднал заради искането за плащане в рубли.

Делът на руския газ в общия внос на Германия е около 50%. Германският план за действие в условията на криза дава приоритет за доставките към домакинствата и ключовата инфраструктура, като например болници и социални домове, в случай на пълно прекъсване на доставките.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира решението за възможната национализация на енергийните компании с високия риск в системата. "Трябва да бъдем подготвени, че ситуацията ще се влошава", допълни той.

Цената на природния газ на европейските пазари се движи на ниво около 95 евро за мегаватчас, което е ръст от 1,8% спрямо цената на затваряне в понеделник (25 април), пише Bloomberg. Потоците през Украйна остават по-ниски от средното за началото на април, а преносът по "Ямал" от средата на декември 2021 година остава в посока от Германия към Полша, посочва още агенцията.

Повишението се дължи на намалелите доставки от Норвегия и по-хладното време в Европа през последните дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 1 година
Не беше ли пазарна икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Дойдоха зелените комунисти на власт и почнаха да правят планове за национализации :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още