IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ги Верхофстат: Министър Дейвис накърни доверието във Великобритания

Според координатора по Brexit в ЕП това ще доведе до втвърдяване на позициите в Брюксел

16:50 | 12.12.17 г.
<p>
	Ги Верхофстат.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ги Верхофстат. Снимка: Архив Ройтерс

Твърдението на британския министър за Brexit Дейвид Дейвис, че отстъпките на Великобритания в споразумението от миналата седмица са просто „заявяване на намерение“ е накърнило доверието и ще доведе до втвърдяване на позициите в Брюксел, заяви координаторът по процеса в Европейския съюз Ги Верхофстат, цитиран от The Guardian.

Бившият белгийски премиер заяви, че коментарите на министъра от уикенда са „неприемливи“ и подкопават доверието в надеждността на британското правителство.

Страните членки сега ще приемат по-строги формулировки в насоките си за следващия етап на преговорите, който ще бъде обсъден на срещата на лидерите на ЕС в петък, заяви Верхофстат.

Според изтекли копия от проекта на насоките разговорите за бъдещите отношения ще започнат едва след среща на европейските лидери през март.

„Както някой каза, това е автогол“, каза Верхофстат. „Ясно е, че Европейският съвет ще бъде по-строг сега“. Според него позицията както на съвета, така и на Европейския парламент ще стане по-сурова след изказването.

Европейският парламент ще гласува проекторезолюция в сряда, която ще бъде коригирана, за да осъди коментарите и да поиска бързи правни уверения от страна на Великобритания, добави той.

Според предложените поправки „определяйки резултата от първата фаза на преговорите за просто „заявяване на намерение“, намесата на Дейвис заплашва да „подкопае добросъвестността, изградена по време на преговорите“.

В тях се добавя, че „преговорите трябва да се водят добросъвестно... преговорите могат да напреднат през втората фаза само ако британското правителство също спазва напълно ангажиментите, които е поело... и те са напълно отразени в проекта на споразумението за излизане“.

В неделя Дейвис заяви, че споразумението с Европейската комисия по ирландската граница, правата на гражданите и финансовата сделка е „по-скоро заявяване на намерение, отколкото нещо правно обвързващо“.

Коментарите предизвикаха тревоги в Дъблин и накараха ЕК да напомни на британския премиер, че тя си е „стиснала ръцете“ с ЕС по „джентълменско споразумение“ в петък.

Впоследствие Дейвис каза за радио LBC, че коментарите му са били неправилно интерпретирани и изкривени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още