IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускорява до над 5-годишен връх

Фактът, че тя е с над 1 процентен пункта над целевото ниво от 2 на сто, означава, че Марк Карни ще трябва да даде писмено обяснение на министъра на финансите

12:00 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания неочаквано се ускорява през ноември до най-високото ниво от 5 години и половина, съобщава Bloomberg. Потребителските цени растат с 3,1% на годишна база, насърчени от по-скъпите самолетни билети и компютърни игри, показват данните на Националната статистическа служба. Инфлацията е най-високата от март 2012 г.

Фактът, че тя е с над 1 процентен пункта над целевото ниво от 2 на сто, означава, че Марк Карни ще трябва да даде писмено обяснение на министъра на финансите Филип Хамънд за тази ситуация. Bloomberg припомня, че Английската централна банка (АЦБ) повиши лихвите за пръв път от близо десетилетие това лято, за да овладее инфлационния натиск, предизвикан от отслабналата лира.

Графика: TradingEconomics.com

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на хранителните продукти и енергията, остава без промяна на ниво 2,7 на сто.

Ускореният ръст на цените след референдума за Brexit миналата година подкопа стандарта на британците, тъй като ръстът на заплатите изостава от инфлацията.

Всъщност цените на самолетните билети и на компютърните игри падат с по-бавен темп в сравнение с година по-рано и това дава тласък на инфлацията. Освен това горивата поскъпват. Хранителните продукти и алкохолът поскъпват с 4,1% на годишна база – най-резкият ръст от 2013 г.

Натиск в низходяща посока идва от компютърното оборудване, а цените на дрехите и обувките се повишават по-бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още