IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласуването за нов президент на Италия започва на 24 януари

Повече от 1000 депутати, сенатори и делегати ще гласуват в парламента в Рим, като основен претендент за поста е премиерът Марио Драги

17:07 | 04.01.22 г.
<p>
	Марио Драги при встъпването му в длъжност като премиер на Италия. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Марио Драги при встъпването му в длъжност като премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианските законодатели ще започнат да гласуват за избор на нов президент на страната на 24 януари 2022 г., предава Bloomberg.

Премиерът Марио Драги е основен претендент в процеса, който може да продължи няколко дни и да предизвика политически сътресения.

Датата на първото тайно гласуване за избор на наследник на Серджо Матарела беше обявена от ръководителя на долната камара на парламента Роберто Фико.

Повече от 1000 депутати, сенатори и делегати ще гласуват веднъж на ден в парламента в Рим. Процесът се сравнява с избора на нов папа.

74-годишният Драги редовно се изтъква като водещ претендент за поста на Матарела, чийто седемгодишен мандат изтича в началото на следващия месец. Ако Драги заеме президентския пост, това ще съкрати мандата на правителството и може да предизвика предсрочни общи избори, които настоящите проучвания показват, че дясноцентристката коалиция вероятно ще спечели.

Пазарите наблюдават събитията с безпокойство, като се има предвид, че бившият ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) оглавява икономическото преобразяване на Италия и се разглежда като гарант за над 200 млрд. евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС) през следващите години.

Правителство, оглавявано от лидера на Лигата Матео Салвини, би разтревожило пазарите предвид предишните му сблъсъци с ЕС.

Миналия месец Драги остави вратата отворена да стане президент, като коментира пред репортери, че е „мъж и дядо, ако желаете, в услуга на държавата“. Той също така се опита да разсее опасенията, че издигането му до президентския пост ще доведе до предсрочни избори.

Според Марио Драги стабилността може да се задържи, независимо кой ще ръководи бъдещото правителство, стига то да е подкрепено от настоящото широко мнозинство.

Въпреки че досега няма официални кандидати за президентските избори, бившите премиери Джулиано Амато, Силвио Берлускони и Паоло Джентилони, министърът на правосъдието Марта Картабия и бившият председател на долната камара Пиер Фердинандо Казини са сред имената, които редовно се рекламират за поста.

Докато правомощията на държавния глава са предимно церемониални, те стават решаващи по време на честите правителствени кризи в Италия. Президентът е стабилизираща сила, избира министър-председатели, номинира министри и държи крайната дума дали да разпусне парламента. Президентът може също да отхвърля закони и укази на конституционни основания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още