IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Италианската стабилност не е застрашена, независимо дали съм премиер

Аз съм един дядо в услуга на държавата, каза 74-годишният премиер по време на традиционна пресконференция в края на годината

20:01 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Италианският премиер Марио Драги е уверен, че италианската стабилност няма да бъде застрашена в бъдеще, дори и страната да има друг лидер, стига правителството му да бъде подкрепено от същото широко мнозинство, както сегашното.

„Личната ми съдба няма никакво значение, нямам конкретни амбиции“, каза Драги по време на традиционна пресконференция в края на годината, цитиран от Bloomberg. „Аз съм мъж и дядо, ако искате и така, в услуга на държавата“, каза Драги и допълни, че налице са „условия за стабилност“ независимо от това кой застане начело на бъдещ кабинет.

Драги, който е на 74 години и бе управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) преди Кристин Лагард, пое премиерския пост в Рим през февруари със задачата да преведе страната през коронавирусната криза и да приложи реформи, за да може Италия да получи средства в помощ на икономиката от 200 млрд. евро от Европейския съюз.

Широката коалиция, на чело на която управлява, спечели похвали за реформите си на съдебната система и прилагането на добре приет разходен план за средствата от Брюксел.

Но слуховете, че Драги се кани да поеме президентския пост – който има до голяма степен представителни функции, увеличиха въпросите за стабилността на правителството.

Предстоящото парламентарно гласуване за избор на президент, насрочено за следващия месец, заплашва единността на управляващата коалиция, в която влизат дясната „Лига“, популистката „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още