Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Готова ли е Северна Македония за своята европейска интерграция?

Важно е да се спре тоталитарната идеология и да се спазват споразуменията, коментира журналистът Любчо Нешков

гледано: 2849   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Северна Македония е държава, която иска да влезе в ЕС с тоталитарна идеология. Губи златно време, загуби 30 години, в които имаше право да се отдели от бивша Югославия. Тя отказа да се раздели от старата система. Управляващите там искат отново да загубят време, да пропилеят възможностите си. Решението е само едно - сближаване, изпълнение на споразуменията, които се подписват, и разкриване на истината. Това коментира журналистът Любчо Нешков пред Bulgaria ON AIR след посещението на делегацията от Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев.
Още по темата

„Нито днес, нито в бъдеще Северна Македония ще има по-голям приятел или съюзник от България. Ние сме го демонстрирали многократно. За ситуацията, в която се намираме в момента, трябва да припомним две неща. Началото на 2019 г. българското правителство започва да предупреждава властите в Скопие, че Договорът не се прилага, че Комисията не работи, и че трябва да бъдат направени определени крачки, за да вървим напред. Тези сигнали не се приемат и се стига до българската декларация - рамковата позиция на българския парламент. Това не беше достатъчно за властите в Скопие да разберат, че така не може повече", посочи Нешков.

Той отбеляза, че властите в Скопие са блокирали напълно Комисията, а причините са две.

"Първо - защото имало избори, след това, защото имало коронавирус и това било опасно за българските членове, които били възрастни. Започнаха да обикалят по света и да използват стари структури за натиск срещу България", разкри журналистът.

Според него тези структури за натиск са опасни, както за България, така и за целия Европейски съюз. Любчо Нешков е на мнение, че тоталитарната идеология е геополитически проблем и тя няма как да намери място в ЕС.

"България има нужда от конкретни, ясни и видими стъпки, обещания, че ние вървим по европейския път и водим европейска политика в София, са изпразнени от съдържание. Тези хора, включително и Заев, започват да манипулират и да създават платформа и пространство за кампания срещу нас", категоричен е журналистът.

Нешков е убеден, че всяко едно изречение, което започва с това, че "не се си даваме езика, идентичността и нацията", е пример за облъчване на обществото с една тотална измислица.

Той е категоричен, че спорът не е идеологически, а геополитически и няма място в ЕС, където основният принцип е толерантност.

Относно какво трябва да се направи за една обща цел, журналистът подчерта, че е важно да се спре тоталитарната идеология и да се спазват споразуменията, които се подписват. Той изрази съмнения дали Северна Македония наистина иска да започне преговори за членство в ЕС.

Затова, че Заев се срещна първо с бившия премиер Бойко Борисов, журналистът отбеляза, че трябва да има тотално разбирателство между управляващите.

"Тревожи ме това, че дали са управляващи, дали са политически лидери – те използват за чисто партийни цел и този въпрос. Тук не може да има вътрешнопартийни игри и интриги", сподели той, и съветва „вратата на България да бъде широко отворена“.

Журналистът прогнозира, че двустранните отношения имат една перспектива и това е сближаване в един съюз.
Нешков обаче изрази опасения, че Гърция може да има претенции за изпълнението на Преспанския договор.

Защо екипът на футболния отбор на Северна Македония не отговаря на изискванията на Преспанския договор? Какви ще са резултатите след дипломатическата совалка на Заев? 

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Не е готова!Докато практикува омраза към българи и гърци и се занимава с лъжи и фалшифициране на история не е готова.Когато се отрече от омразата и лъжите си спрямо съседите тогава може и да е първият белег, че се приближава до ценностите на ЕС.
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Съгласен съм - ББ постави партийния интерес над държавния - това е предалство. Принципът за толерантност трябва да се спазва от всички не само от Германия, Австрия, Полша и Унгария. Всяка от тези държави може да има претенции, но в името на общото благо те запазват сдържаност и толерантност. Нашите политици трябва да проведат контра кампания в ЕС и САЩ за да се разбере особено в ЕС , че проблем има и че той е сериозен. Американците искат да извадят РСМ от лапите на КГБ, но това няма как да стане без да променят ненормалните им политици.

Още от Европа
Парите - новото оръжие на ЕС срещу Полша и Унгария за върховенството на закона