IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция иска да рестартира туризма на малките острови

Страната приоритетно ваксинира населението на най-малките острови, за да не разпилява медицинските си екипи през предстоящото лято

15:39 | 14.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гърция мисли „на дребно“ що се отнася до отварянето на страната за туристи през лятото. Атина отчаяно иска да пусне почиващите обратно, като гарантира, че жителите на малките острови ще получат ваксини срещу коронавирус, за да се рекламират на пазара като дестинации без Covid.

Съществуват и практически причини да се даде приоритет на малките острови, когато става въпрос за ваксинацията. Длъжностните лица казват, че няма смисъл да се изпращат медицински екипи напред и назад, които да прилагат дози на различни групи от населението, пише онлайн изданието Politico.eu.

Десетки острови в Егейско и Йонийско море с под 1 000 постоянни жители са с приоритет във ваксинационната кампания на правителството на Гърция. Кастелоризо, най-отдалеченият остров, разположен в най-източния край на Додеканезите, е първото място в Гърция, където е ваксинирано цялото пълнолетно население – общо 500 души.

„Това ни кара да се чувстваме свободни и по-оптимистични за себе си, за живота си, за хората около нас“, коментира зам.-кметът на градчето на острова Стратис Амигдалос. Той посочва, че се виждат признаци за оптимизъм и при резервациите. Ако миналата година местната туристическа индустрия масово е връщала аванси за почивки, тази година резервациите изглеждат сигурни.

Икономиката на Гърция пострада сериозно заради коронавируса, тъй като туризмът представлява повече от една пета от нейната икономическа продукция и осигурява заетост за около една четвърт от работната сила, според Световния съвет за пътуване и туризъм.

Приходите от туризъм в страната спадат до 4,28 млрд. евро през 2020 г. от 18 млрд. евро през 2019 г., а икономиката като цяло се сви с 8,2%. Това оказва сериозен натиск върху държавата, излязла наскоро от продължителна рецесия и с един от най-големите дългове в света. Броят на туристите намалява със 76,5% до едва 7,4 млн. души през 2020 г., според Гръцкия институт за конфедерация на туризма (INSETE).

„Единственото нещо, което човек може да каже със сигурност, е, че тази година ще бъде по-добра от 2020 г.“, казва министърът на туризма Хари Теохарис в интервю за медията. „Успяхме миналата година, при много по-трудни обстоятелства, да отворим и да запазим необходимия баланс. Това лято, с повече инструменти и данни на наше разположение и с увереността на програмата за ваксинация, ще успеем да постигнем нещо много по-добро“, допълва той.

Пътуване със сертификат за ваксинация

Гръцкото правителство иска да бъде сключена сделка на ниво ЕС относно сертификат за ваксинация. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви по-рано този месец, че Комисията иска да възобнови пътуванията в рамките на ЕС и извън него с „цифров зелен сертификат“.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис постави идеята за сертификат за ваксинация през януари с цел „улесняване на свободата на движение на лица, които са били ваксинирани срещу COVID-19“. Теохарис казва обаче, че този процес се движи бавно.

„Ако Европа продължи да се движи бавно, рискува да загуби чудесна възможност да покаже своето глобално лидерство“, казва той. „Трябва да се движим възможно най-бързо. Не мисля, че това е технически проблем, трябва да има политическа воля от всички държави това да се случи възможно най-скоро“, допълва той.

По думите на Теохарис европейското предложение е съвместимо с гръцкия план. „Той обхваща всички: включени са PCR тестове, ваксини или антитела. Извършва се внимателно, така че да не поражда никакви опасения относно поверителността. Многобройните му възможности позволяват на някой, който не иска да каже, че е бил ваксиниран, да направи PCR тест. Той осигурява една от основните свободи на ЕС – свободното движение“, допълва министърът.

Въпреки че Гърция остава блокирана, миналия месец тя подписа споразумение с Израел, което ще позволи на хората, ваксинирани срещу коронавирус, да се движат свободно между двете страни. Атина работи по повече двустранни споразумения, включително с Обединеното кралство и Сърбия.

След като пътуванията се рестартират, което Гърция се надява да стане до 14 май, „ние сме относително сигурни ... че тази дата е безопасна, като доброто време и напредъкът на ваксинацията са съюзници“, казва Теохарис.

Хотелите и туристическият бизнес ще трябва да следват строги хигиенни правила и да поддържат социално дистанциране, а персоналът ще трябва да бъде тестван два пъти месечно.

Не е ясно кога и при какви условия нощните клубове и барове ще бъдат отворени отново, но Теохарис казва, че миналата година „районите, в които се провеждаха партита, бяха тези, които създадоха всички проблеми“.

Правителството ще даде приоритет на работещите в туризма за ваксинацията веднага след приключването на ваксинацията на уязвимите групи. Няма обаче определена дата, на която процесът се планира да започне.

Теохарис също отхвърля критиките, че туризмът е виновен за втората вълна от коронавируса в страната миналата есен. Той подчертава, че вълната в Гърция е започнала седмица по-късно от страните от Северна Европа, а в крайна сметка дори страни като Израел, които не се отвориха за туризъм, имаха втора вълна през лятото.

Бизнес групите в страната изчисляват обаче, че приходите от туризъм, дори при отваряне в средата на май, ще достигнат само около 40 до 50 процента от нивата през 2019 г. „Тези данни не дават надежда за оцеляване дори при най-добрия сценарий“, казва Григорис Тасиос, президент на гръцката федерация на хотелиерите и собственик на хотел в Халкидики. „Все пак ще има 50 процента спад след 80 процента спад през 2020 г. Страхувам се, че ще трябва да се организира вътрешен спасителен план за туризма от 2022 до 2025 г.“, посочва още той.

Той допълва, че докато страната стои оцветена в „тъмно червено“ по отношение на инфекциите, в Гърция няма да има туристи преди юни. След това обаче ще има някакви туристически потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
Съгласен съм! Гостоприемство-отношение, добри цени. Невярвам да е трудно, поне за малките обекти. Според мен там е истината. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Absolute_Amateur
преди 3 години
Ако туристическия бранш в Булгария ценен българския клиент, но не само, нещата нямаше да са така и всички да предпочитат Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
tvlahovski
преди 3 години
Византия може да разчита на ордите от "туристи" от северната си комшийка.Само да стане ясно, че на КПП-то ще минат (че и по-лесно и бързо), само ако са се боцнали (но ако може и едно PCR-че, че да кихнеш накой лев авансово) и сезона им е "спасен". Тогава ще настане паниката с ваксините. Ще се търсят връзки, плащания под масата, само и само да се докопаш до заветното боцкане (къде 1 път, къде 2 пъти) и да се понесеш към Византия "с 200).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още