Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гърция подписа меморандум за приватизацията на летище Елиникон

80 на сто от инвестицията за Елиникон се очаква да бъде осъществена в продължение на 12 години, а не на 15, както се предвиждаше досега

Гърция подписа меморандум за приватизацията на летище Елиникон

Един от гейтовете на летището. Снимка: архив Ройтерс

Гръцкото правителство подписа меморандум за разбирателство с инвестиционната група, водена от Lamda Development, за приватизацията на старото атинско летище Елиникон.

Сделката се очакваше с интерес, тъй като бе сред условията, поставени от международните кредитори на страната, за да може да стартира процедурата по изплащането на транша от 7,5 млрд. евро по третия спасителен пакет, съобщават гръцките вестници днес, цитирани от БТА.

Подписите под окончателния договор ще бъде положени в следващите месеци.

Меморандумът предвижда промени в първоначалния план на инвестиционната група, която е осигурила финансиране от Дубай и Китай.

Сделката предвижда покупкопродажба на 100 процента от акциите на компанията, управляваща старото летище Елиникон.

Новите актуализации включват значително увеличаване на общата инвестиция. Атина се надява нейният размер да възлезе на 8 млрд. евро. 

Независимо от подписания меморандум правителството в Атина все още не е изпълнило останалите искания на кредиторите. 

80 на сто от инвестицията за Елиникон се очаква да бъде осъществена в продължение на 12 години, а не на 15, както предвиждаше първоначалният договор по тази сделка, коментира в. "Нафтемборики".

„Та неа" цитира шефа на фонда, управляващ държавните активи на страната Стериос Пицорлас, който казва, че инвестицията ще сложи своя отпечатък върху новия път на развитие на страната.

Проектът за старото летище Елиникон предвижда изграждането на най-големия в Европа градски парк. Реализацията му ще осигури хиляди работни места, казва още Пицорлас.

Миналата година Гърция подписа споразумение с международните кредитори в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ, което предвижда приходите от приватизация да възлязат на 50 млрд. евро, които да бъдат включени в нов приватизационен фонд.

Съгласно тази договореност половината от тези средства се предвижда да бъдат използвани за икономическото развитие, а другата половина - за погасяване на държавния дълг.   
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank