IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продаде 24% от енергийния мрежови оператор на Китай

Това е втората голяма китайска инвестиция в Гърция през тази година след концесията на пристанището в Пирея

17:48 | 16.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гръцката държавна енергийна компания PPC подписа договора за прехвърляне на дял от енергийния мрежови оператор Admie на китайската SG, съобщава гръцкото издание Economy Watch. Китайската държавна корпорация ще получи дял от 24% от Admie за сумата от 320 млн. евро.

Това е втората голяма китайска инвестиция в Гърция. В началото на годината приватизационният фонд на южната ни съседка избра китайската Cosco за концесията на мажоритарния дял от пристанището в Пирея. Инвестицията там е на стойност 386,5 млн. евро за дял от 67% от пристанището.

Концесията е за срок до 2052 година. Очакваните приходи от концесионните такси в бюджета са 410 млн. евро.

Гърция има стратегическо място между Азия, Европа и Африка, както и с ролята си на Балканския полуостров, коментираха от SG по време на церемонията за прехвърляне на дяла от Admie. Компанията планира участие и на енергийните пазари в Италия и Португалия.

Продажбата на 24% от Admie беше одобрена от акционерите на PPC на 24 ноември.

В началото на 2017 година ще бъде организирана нова среща на акционерите, за да бъде създадена новата Public Holding Company Admie, която ще бъде листната на Атинската фондова борса през март. Именно 24% от новата компания ще бъдат прехвърлени на китайската корпорация.

В края на операцията в ръцете на РРС ще останат 51% от Admie, 24% - за SG, а останалата част от капитала ще бъде разпределена сред по-малки инвеститори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още