Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC премахва стотици работни места в инвестиционното банкиране

Поделението генерира около една трета от приходите от продажби в групата с 48 500 от общо 238 000 служители

HSBC премахва стотици работни места в инвестиционното банкиране

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на британската банка HSBC Джон Флинт планира да елиминира стотици работни места: 500 работни места в инвестиционното банкиране трябва да изчезнат, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои анонимни източници. Банката заяви пред агенцията, че осъществява „непрекъснати" прегледи в бизнеса и функционалните области.

През изминалата година разходите на HSBC се увеличиха повече от приходите, а Флинт си постави за цел да спре тази тенденция. И наскоро идеите му показаха резултат: през първото тримесечие приходите нараснаха с 5% до 14,4 млрд. долара, а разходите - с 3,2%. Изпълнителният директор сега очевидно иска да надгради тези успехи чрез премахването на още работни места.

В световен мащаб няколкостотин работни места ще бъдат премахнати до края на годината, докато на други места - преди всичко в Азия - ще бъдат наети нови служители. Като цяло броят на служителите в края на годината трябва да остане същият.

Още по темата

Намален ще бъде  броят на работните места вероятно в областта на „Глобалното банкиране и пазари“, съобщава Bloomberg. От средата на юни персоналът ще бъде информиран за промените. В инвестиционното банкиране работят около 48 500 от общо 238 000 служители на HSBC. Поделението генерира около една трета от приходите от продажби в групата.

Още преди няколко месеца Флинт обяви, че ще работи върху структурата на разходите. Ръководителят на банката следи преди всичко един специален за бранша параметър, наречен Jaws: Имаме "положителен Jaw", ако приходите се увеличават повече от разходите. За миналата година обаче тази важна мярка беше с минус от 1,2%.

През февруари при представянето на финансовите резултати Флинт обяви, че банката вероятно ще разшири планираните инвестиции от 15-17 млрд. долара за по-продължителен период от време. Той посочи като причина отслабващата икономика на ключовите пазари Китай и Великобритания.

Благодарение на корените си в Хонконг HSBC играе водеща роля на развиващите се пазари в Азия спрямо европейските си конкуренти. По-специално вътрешният пазар Хонконг отдавна се разглежда като надежден източник на приходи. Флинт вижда големи възможности в продажбите на застраховки на бързорастящата китайска средна класа и в консултирането на новите азиатски милионери при управлението на активи.


 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

8
 
1
 
1
преди 1 година
Ного сгодна и ного могъща бамка - обичам HSBC - чудесна инвестиция - да.

Още от Европа
Аерокосмическата индустрия във Великобритания ще създаде фонд с 1,3 млрд. долара