Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

И Швеция поема скоростно към НАТО

В Стокхолм, както и в Хелзинки днес ще се проведат парламентарни дебати и гласуване, след което в идните дни двете страни ще кандидатстват официално

И Швеция поема скоростно към НАТО

 Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон. Снимка: EPA/Fredrik Persson

След Финландия в неделя и Швеция се обяви за присъединяване към НАТО. Управляващите социалдемократи на министър-председателя Магдалена Андершон решиха с голямо мнозинство да подкрепят присъединяването към алианса, обяви партията вечерта.

Ако Швеция бъде приета в отбранителния съюз, партията иска да работи за това на шведска територия да не се разполагат ядрени оръжия. Тя се противопоставя и на разполагането на постоянните бази на НАТО в Швеция, се казва в изявлението, цитирано от DPA.

„В настоящата ситуация, разбира се, трябва да се присъединим към НАТО", заяви министърът на отбраната Петер Хултквист.

Още по темата

„Най-доброто за сигурността на Швеция и шведския народ е да се присъединим към НАТО. Смятаме, че Швеция се нуждае от официалните гаранции за сигурност, които идват с членството в НАТО", заяви Андершон на пресконференция, след като по-рано партията ѝ се отказа от продължилата си с десетилетия съпротива на присъединяването към Алианса и подкрепи кандидатстване във военния блок след нахлуването на Русия в Украйна.

Ако Швеция е единствената страна в Балтийския район, която не е в НАТО, ще бъдем в много уязвима позиция, отбеляза тя и допълни, че страната ще бъде уязвима по време на процедурата по приемането ѝ. Същевременно Андершон подчерта, че членството в Алианса не бива да пречи на ролята на Швеция в насърчаването на ядреното разоръжаване.

Министър-председателката каза, че в понеделник ще поиска от парламента широка подкрепа за кандидатурата за членство в НАТО. „Утре ще осигуря широка парламентарна подкрепа в Риксдага за кандидатура на Швеция за членство и след това ще бъдем готови да вземем правителствено решение", заяви на пресконференцията Андершон.

В парламента вече има огромна подкрепа за кандидатура на Швеция за членство.

Шведското решение в полза на НАТО не беше изненада след нахлуването на руските войски в Украйна. След повече от 200 години неприсъединяване Швеция се чувства застрашена от руската агресия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прояви разбиране към желанието на двете северноевропейски държави да се присъединят към НАТО на фона на войната в Украйна. В края на срещата на външните министри на НАТО в Берлин той заяви: „Украйна може да спечели тази война".

Фактът, че съседна Финландия, с която Швеция поддържа тясно военно сътрудничество, също официално реши да се присъедини към НАТО в неделя, направи шведското решение още по-вероятно. След парламентарните дебати в двете страни в понеделник заявленията за членство ще бъдат подадени през следващите дни.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Финландия и Швеция подписаха протоколите за членството си в НАТО