IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядреният въпрос във Франция е въпрос и за цяла Европа

Докладът на бившия шеф на PSA разкрива множество пробойни в ядрената енергетика, които могат да натежат в полза на привържениците на нейното окончателно загърбване

19:30 | 30.10.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият изпълнителен директор на PSA Жан-Мартен Фолц публикува доклад за дизайна на реактора с вода под налягане, известен като ЕПР, в който подробно описва слабостите на ядрения сектор на Франция, като същевременно дава основание на правителството и на компанията EDF да оправдаят изграждането на атомни електроцентрали, пише Euractiv.

Фолц предаде доклада си по-рано тази седмица на министъра на икономиката на Франция Бруно льо Мер, в който препоръча продължаване на инвестициите в развитието на атомните електроцентрали. 

„Надеждността на концепцията и дизайна“ е доказана, обясни бившият изпълнителен директор на автомобилния алианс между Peugeot, Citroën, DS, Opel and Vauxhall, позовавайки се на примера с двата китайски реактора в Тайшан, които бяха пуснати в експлоатация през последните месеци.

В доклада, дълъг около 30 страници, Фолц за първи път отрича първоначалните „нереалистични“ оценки, както по отношение на разходите, така и за забавянето на строителството. „EDF подценява сериозно сложността“ на проекта, посочва той. Първоначално планирано за юни 2012 г., въвеждането в експлоатация на реактора няма да се извърши преди края на 2022 г.

Прогнозираните разходи за строежа и въвеждането в експлоатация вече са се утроили - от 3,3 млрд. евро на 12,4 млрд. евро, което също се дължи на огромната поредица от технически проблеми и пропуски. Освен това в доклада се подчертава „неподходящото“ управление на проекта и „незадоволителните отношения“ между различните компании, участващи в строителството.

„Цялостна загуба на умения“

Фолц посочва,  че трудностите на площадката свидетелстват за „цялостна загуба на умения“ във френския ядрен сектор, и по-специално в случая на EDF и Framatome.

Липсата на компетентност е засегнала проектантските отдели, производителите на компоненти и „способността да се управлява мащабни съоръжения“, се посочв още в доклада.

Причината за това е липсата на изграждане на нови електроцентрали от вече почти 20 години. По-конкретно, докладът се фокусира върху липсата на ресурси и таланти в технологичните областти. В резултат на това последното забавяне беше причинено от откриването на некачествени заварки, които ще трябва да бъдат поправени с помощта на дистанционно управлявани роботи.

Въпреки всички тези проблеми, бившият изпълнителен директор на PSA е донякъде уверен и иска да вярва, че френският енергиен сектор е научил урока си след фиаското на АЕЦ „Фламанвил“.

Такъв „скъпо струващ опит“, пише още Фолц. „Прогресът, наблюдаван през последните години, трябва да консолидира и разшири най-новите организационни избори, направени от EDF“, продължи той. Фолц също приветства влизането на Framatome в групата, което дава възможност за „по-нататъшно рационализиране и опростяване на организацията на научните и техническите ресурси в ядрените проекти“.

В своя доклад Фолц също препоръча стартирането на „дългосрочни устойчиви програми за изграждане на нови реактори“, за да се стимулира нова динамика, като предостави на компаниите от сектора „необходимата видимост и увереност, за да направят предприемат необходимите мерки за инвестиции и набиране на персонал“. Той дава пример с Китай, където „строителството на атомни електроцентрали продължава да се развива от около двадесет години“.

Но след всички тези неуспехи бъдещето на EPR във Франция все още не може да бъде официално гарантирано. За ядрения сектор обаче времето изтича, тъй като трябва да се подготви за затварянето на най-старите френски централи, които са към края на своя жизнен цикъл.

Първоначално правителството трябваше да вземе решение до средата на 2021 г., само няколко месеца преди президентските избори. Но Бруно льо Мер иска да отложи решението. То няма да бъде взето преди въвеждането на новия реактор в АЕЦ „Фламанвил“ през 2023 г. и във всеки случай ще се изчакат резултатите от президентските избори във Франция, които ще се проведат през април 2022 г.

Въпросът е политически чувствителен, тъй като множеството забавяния оказват негативно влияние върху общественото мнение и нагласите към този тип енергия. Освен това, тъй като фокусът на избирателите все по-ясно се насочва към екологичните проблеми, въпросът за ядрената енергия може предизвика допълнително дебати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Я пак - да гледат куроглавите зеленяши колко ток дават 1 ГВт инсталирани ФЕЦ и 800 МВт перки - общо почти колкото двата блока на Козлодуй, че мноо плямпане и линкове, ама малко цифри:http://***.eso.bg/?did=124#%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%20%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8Да ви се рем на чистата енергия, дришлювциии...!!! Чиста е, щот я нема ич... :lol:......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха: Добов - защо черните плочки, с обща мощност повече от тази на цял реактор в Козлодуй, дават в момента - 2 часът следобед - 0.65% от точецът, а не 19% (колкото един реактор в)?Аз съм сигурен, че цялото това количество го произвежда в дворът си Solar Power - дето си задоволява всички нужди, че и яко Етерченца копае: ха-ха-ха-ха-ха !!!Твоята картинка тотално срива лъжите, че - видиш ли - някакви плочки и перки могат да заменят ядрено-газовата мощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Г-н Слънчева мощ, имам 3 уточняващи въпроса:1. В къща или апартамент живееш и къде е имотът - град, село?2. Колко членно семейство живее в имота.3. Прекратил ли си на 100% всякакви отношения с местните електроразпределително и топлофикационно дружества? Уточнявам: не колко ползваш и плащаш, а имаш ли кабели, електромер и подаване до имота на електроенергия и централно отопление, което може да бъде и във вид на преминаващи щрангове и отопляващи се съседи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Отдавна загубих желание да споря с радиото и с теб - като повредена винилова плоча си - въртиш само едно и също - виж там какво правят, виж тав кво пишат...Аз, синко, по гръцките острови съм заходил толкова отдавна, че едва ли нещо можеш ти да ми кажеш за тях... И съответно съм прекарал толкова време без ток там, че сигурно се измерва в месеци... Отделно, че имам имот на Корсика - забележи - не на некой козарски остров в Гърция, а в ядрена Франция и знам много повече от тебе за снабдяването с ток по островите. И става дума за Средиземно море, където освен слънце и кози нема нищо друго, а мистралът като духне и събаря хора по плажовете... На тебе и останалите кляфкачи за ВЕИ енергетика в България съм ви предложил едно просто упражнение: качвате се тези дни около 20 ч. с кола по пътя за Алеко, спирате на няколко завоя след Драгаревци и погреждате към София. Часът е 18.00 и нощта сега започва, като ще трае 14 часа, а в морето от светлини, които няма да гаснат до изгрев слънце, милион и половина бройлери ще искат да пътуват с метро, трамваи, тролеи, да си зареждат електрическите коли, да си светят, готвят, перат и най-важното - да се отопляват. И това ще трае 6 месеца - от сега до м. май. После пак така, ама нощта става по-къса и отпада отоплението.После си слезт в София и намери в нета - там имаш талант - колко е средната консумация на електроенергия на София през нощта за зимния период и ми разкажи колко слънчеви панели и колко акумулатора ще ти трябват, за да спреме АЕЦ и ТЕЦ и да станеме и ние като хората... Вятъра не го брой, щото го нема - в събота бех на Черни връх - знамето на метеорологичната станция висеше като черво - приятел от персонала ми каза, че така е от 3 месеца - атмосферна депресия... на 2300 м...И понеже съм сигурен, че ефект от обясненията ми няма да има, мога да ти предложа нещо по-пратматично: да сключиме един облог - аз ще ти купя слънчеви панели за 20,000 лв. и ти ще изкараш зимата с тях, но при следните условия: в София си, нали? - ще се откачиш от ЧЕЗ и от Топлофикация, ще поддържаш минимум 20 градуса(Ц) в жилищните помещения, ще се къпеш ти, жена и две деца всеки ден, ще готвите всеки дех и ще переш по една перална дневно, на три дни ще пускаш миялна машина. Ще зареждаш всяка нощ електромобил или равностойно по капацитет устройство.Ако изкараш успешно зимата, инвестицията ти остава за тебе - това печелиш. Ако се издъниш и останеш без ток или ти падне температурата под 20 градуса, губиш и ми връщаш не панелите, а парите за тях х 3, или 40,000.- лева.Ок? Ако не, то моля да дпреш да проповядваш тука глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
И между другото имам още много идеи където обикновения човек ти например означавате нещо и ще ви има някой в предвид за разлика от сега ...... но ще им дойде времето и на тях някой ден вероятно когато повече станем оф-грид ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
И около 22 часа ми е много добре :) От години не плащам ток и ддс (вторичен грабеж) за същия този ток..... А ти плащаш защото си он-грид, он-*** :) А със спестените пари инвестирам така,че когато стана на 67 да вземам пенсия поне 2000 лв. За момента съм ги докарал на около 1100 :)И виж долния пост номер 9: Не слугувам на никого. Правя това което е най-правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Г-н мави :) В момента държавата (НЕК) вади тези пари за да плаща на мегават полетата изградени върху земеделски земи и концентрирани в ръцете на 10-ина фирми. Примера беше илюстративен, но се иска пипе за всичко. Дали ще са 50 хиляди или 70 хиляди или пък 130 хиляди идеята беше да се осигури допълнителен доход за голям брой домакинства заедно с това и диверсифицираме системата. А дали дохода ще е 738 лв. или 1148лв. или 637лв. е въпрос на изчисления. И само да вметна отново.... не ме инересува нито Русия нито Америка. Както качва чичко Донат - България на първо място.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
мдаа ... в този си вид , ядрената енергетика едва ли някога ще се възроди отново . прав е човека . проектирането , строежа и управлението на хилядници е към краят си . бъдещата е на друго място ...mavi ... виж как го правят хората , само на фотоволтаици , вятърна турбина , батерии 2 броя и един дизелов генератор за зорзаман :))) ... https://***.tiloshorizon.eu/real-time-data.htmlтоява е гръцки остров , 500 население , с туристите лятото стават 3000 . целият остров се захранва от ВЕИ . осветление , хладилници , климатици , готвене ... засега проекта е толкова успешен , че в европа сме решили един куп острови да ги приведем в такъв вид . ще се спестят хиляди тонове дизел за захранване . ще кажеш да ама това е само остров и едно село на него . да , прав си , така е , само едно село е :))) ... ама в близките 10 години ще видиш стотици такива села в ЕС по този начин организирани и хиляди по света :))) . виж изпълнителите по проекта ... само европейски фирми са ...ами в малките градове какво правим . чудих се кой успешен проект да ти покажа в ЕС , ама ще ти дам линк за всичките , а те са много и не само в ЕС ...http://***.thinkgeoenergy.com/news-2/малки геотермални централи от 300кВт до 50МВт . хем ток , хем топлина . без въглища , газ , атоми , дизел и пр. найс , а ? ще кажеш ама това са само малките градове . така е . прав си , става само за малки градове . засега :))) . малките геотермални централи допълват непредсказуемостта на фотоволтаиците и вятърните турбини ...а какво правим със захранването на добивни компании ? ами виж тука :https://cerrodominador.com/en/home-en/захранват 24 часа само от слънце близката минна компания и близкия малък град . ще кажеш ама там е най-слънчевото място в света . така е . прав си . ама в целият пояс в целият свят , в момента строят един куп такива централи :))) ... и ги правят комбинирани с фотоволтаици и/или вятърни турбини ...та къде видя в бъдещетото гигантски атомни централи ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Ти докога ше ги пишеш тия глупости тука бре? Или си прайте състезание със Зелката и галfon по метане на ментален талаш в нета...? Явно добре си оползотворил времето при О Л И Г О Ф Р Е Н И Т Е, докато са те управлявали - готов си и ти да управляваш, като те гледам, даже да дадеш ново начало - управлението на *** Т Е...Що не ни светнеш - ей така, между другото, докато се припичаш по това време (22.00 ч.) на слънчевите си панели - откъде и кой ще вади по 1000 лв. за 100,000 семейства месечно, или да кажем - по 100 млн. лв./месец ...? НЕК или бюджета? Офгрид... офидиот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Управляват ни от 1945-та година насам само О Л И Г О Ф Р Е Н И !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още