IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва краят на непрозрачните такси при разплащането с карти в ЕС

Евродепутатите одобриха таван на таксите от 0,2% от стойността на сделката, платена с дебитна и от 0,3% - с кредитна карта

15:50 | 10.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Идва краят на непрозрачните такси при разплащането с карти в ЕС

Таксите, които банките начисляват на търговците при трансакции с дебитни и кредитни карти, ще бъдат ограничени с общи правила, валидни за целия ЕС. Това предвижда новото законодателство, одобрено от Европейския парламент (ЕП). В подкрепа на текстовете гласуваха 621 депутати, 26-ма бяха против, а 29-ма се въздържаха, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Ограничението, което ще се прилага както за трансграничните, така и за националните картови плащания, трябва да доведе до намаляването на разходите за картодържателите. Новите правила обаче не засягат тегленето на пари в брой от банкомати, уточняват от институцията.

Одобрените от евродепутатите тавани на таксите за трансграничните и вътрешните разплащания са както следва:

- за трансграничните трансакции с дебитни карти договореното ограничение е на стойност 0,2% от стойността на сделката. По настояване на ЕП същият таван от 0,2% ще важи и за вътрешни разплащания след преходен период от 5 години, в рамките на който държавите членки могат да ограничават средната претеглена цена на всички вътрешни трансакции в рамките на дадена картова схема до 0,2%;

- за по-малки национални трансакции с дебитна карта страните членки могат също така да определят максимална фиксирана такса от 0,05 евро на сделка след петгодишен преходен период;

- за трансакции с кредитни карти таксите ще бъдат ограничени до 0,3% от стойността на сделката и страните членки могат да определят по-ниска такса за вътрешните разплащания с кредитни карти.

Новите правила трябва да получат одобрението на Съвета на ЕС. Те ще започнат да действат 6 месеца след като законопроектът влезе в сила.

Текстовете предвиждат още търговците, които избират картова платежна схема, да приемат само карти, включени в тази схема, които са предмет на посочените правила за ограничение. От ЕП признават, че ако търговците установят тази практика, може да се окаже, че те приемат по-малко видове карти. При това положение обаче таванът на таксите трябва да направи разходите по-ниски както за търговците, така и за купувачите.

Като всяко правило и този закон има своите изключения. Новите правила няма да се прилагат по отношение на т.нар. тристранни картови схеми, като например Diners и American Express (при които участва само една банка), при условие че картата е издадена и се обработва по същата схема.

За търговските карти, използвани само за плащане на бизнес разходи, тези правила също няма да важат.

Три години след влизане в сила на новите правила за тавана на таксите по картовите разплащания, те ще се прилагат и за тристранните картови схеми, които лицензират други оператори да издават карти и по този начин да заобикалят закона, като де факто функционират като четиристранни картови схеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още