Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономическата активност в еврозоната се сви за първи път от четири месеца

Икономистите отчитат задълбочаващо се влошаване в сектора на услугите

Икономическата активност в еврозоната се сви за първи път от четири месеца

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната през октовмри падна за първи път от четири месеца, като подновените ограничения заради нарастващите случаи на коронавирус засегнаха сектора на услугите, съобщава MarketWatch.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI спадна до 49,4 пункта през октомври от 50,4 пункта през септември и в сравнение с пазарните прогнози за спад от 49,3 пункта.

Графика: Trading Economics

Последните данни показват повторно свиване на бизнес активността в еврозоната след три месеца на разширяване.

Данните показват ускоряващ се растеж на производствената продукция до 54,4 пункта в сравнение с 53,7 пункта през септември, но за сметка на това отчитат задълбочаващо се влошаване в сектора на услугите до 49,4 пункта спрямо 50,4 пункта през миналия месец на фона на нарастващите опасения за COVID.

Броят на съкратените работни места намалява, но прогнозните показатели се влошават – очаква се притокът на нов бизнес да се забави, като в същото време бизнес оптимизмът за предстоящата година намалява до най-ниското ниво от май. Дефлационният натиск междувременно отслабва, тъй като бизнес разходите нарастват с по-бързи темпове.

В региона се наблюдават различни тенденции. Германия продължи да отчита стабилен растеж, като активността в германския частен сектор е нараснала за четвърти месец през октомври. И докато производственият сектор се разширява с по-бързи темпове, дейността в сферата на услугите се свива, което предполага, че най-голямата европейска икономика работи на две скорости.

Общият индекс на мениджърите по поръчките в Германия, който проследява производствения сектор и сектора на услугите, които заедно представляват повече от две трети от икономиката, се понижи до 54,5 пункта през октомври от 54,7 предходния месец, пише Ройтерс.

В същото време икономическото възстановяване на Великобритания загуби инерция този месец, тъй като възраждането на пандемията от коронавирус засегна бизнеса в секторите хотелиерство и транспорт.

Показателят за растежа на частния сектор в страната падна до най-ниското си ниво от четири месеца - до 52,9 пункта през октомври от 56,5 през септември.

„Темпът на икономическия растеж в Обединеното кралство се забави през октомври до най-слабото си ниво, откакто започна възстановяването от генералното блокиране заради COVID-19,“ каза икономистът от IHS Markit Крис Уилямсън.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС е напът да постигне компромис за по-рязко намаляване на СО2 до 2030 г.