Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономическият растеж на еврозоната ще пострада от търговската война

Предизвикателствата се засилват и от поскъпващото евро, сочат резултатите от анкета на Ройтерс

Икономическият растеж на еврозоната ще пострада от търговската война

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в еврозоната, който вече умерено се забавя от по-силната валута, ще бъде допълнително засегнат от текущия търговски спор между САЩ и Китай според мнозинството икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Все пак това няма да попречи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да прекрати тази година програмата си за закупуване на активи и да повиши лихвените проценти през 2019 г., въпреки че се очаква инфлацията да остане доста под целта на централната банка най-малко до 2021 г.

Докато консенсусът за растеж в последното проучване на Ройтерс с над 100 икономисти, проведено между 6 и 16 април, показва лека промяна спрямо анкета миналия месец, частните бизнес анкети показват, че темпът на растеж на еврозоната е достигнал връх.

Диапазонът на прогнозите в последното проучване показва стесняване на границата на растеж в региона в сравнение с миналия месец.

„Стартът до 2018 г. е разочароващ за икономиката на еврозоната, особено след толкова силна 2017 г. Докато перспективата остава благоприятна, изглежда, че пикът на еврозоната вече е достигнат и че през 2018 г. ще последва някаква умереност", каза Бърт Колийн, старши икономист за еврозоната в ING.

Бизнесът в еврозоната беше ударен от поскъпващото евро, като завърши първото тримесечие с най-слабото си увеличение от началото на 2017 г.

Единната валута, която повиши стойността си с около 3% тази година, се очаква да поскъпне с още 4% спрямо долара за една година според друга анкета на Ройтерс. 

Още по темата

В последната анкета над 85% от 55-те анкетирани икономисти са на мнение, че търговското напрежение между САЩ и Китай ще навреди на икономиката на еврозоната, включително един икономист, който очаква въздействието да бъде значително.

„Търговията със стоки отслабва през февруари, дори и преди глобалните търговски проблеми да заемат централно място. Независимо дали става въпрос за силното евро или за възникващата търговска война, не е трудно да се види, че предизвикателствата пред износа на еврозоната се увеличават“, коментира Колийн.

„Тъй като Европейският съюз заема водещо място в световната верига на доставки, икономиката на еврозоната може да се окаже засегната дори без да е основен играч в търговската война“, добави той.

След като нарасна с най-бързите си темпове миналата година след финансовата криза през последните тримесечия, икономиката на еврозоната се очаква да загуби известна инерция -  средно между 0,4% и 0,6% през всяко тримесечие тази и следващата година.

Ръстът на БВП за цялата година се очаква да достигне средно 2,3% през тази година и 2% през следващата. Натискът върху цените остава слаб. Инфлацията се очаква да бъде под целта на ЕЦБ - малко под 2% през следващите три години, като достигне средно 1,5% тази година, 1,6% следващата и 1,7% през 2020 г.

Въпреки това ЕЦБ се очаква да приключи с програмата за изкупуване в размер на 30 млрд. евро до края на годината.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Макрон ще държи реч по повод исканията на „жълтите жилетки“