IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите измерения на разхищението на храни

Унищожаването на хранителни отпадъци струва 143 млрд. евро на ЕС на фона на блио 120 млн. европейци, живеещи в риск от бедност

20:16 | 12.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всяка година в света се разхищават 1,3 млрд. тона хранителни продукти, сочат изчисленията на FAO, агенцията по прехрана към ООН. В същото време Световната продоволствена програма изчислява, че по света живеят 795 млн. души, които нямат достатъчно храна, за да водят здравословен начин на живот. Над 700 млн. души живеят под прага на бедността с доходи под 1,90 долара на ден.

Това пише в доклад на Европейския парламент (ЕП), посветен на мерки за ограничаване на разхищаването на хранителни продукти в Европейския съюз (ЕС). Данните за общността показват, че всяка година се разхищават по 88 млн. тона храна.

Най-сериозен е този проблем в Холандия, където се разхищават по 541 килограма храни на човек от населението годишно. В Белгия цифрата е 345 килограма. Най-ниско е нивото на разхищение в Словения (72 килограма на човек) и в Малта и Румъния (по 76 килограма).

В същото време 55 млн. души в ЕС не са могли да си позволят качествена храна през ден, показват данните за 2014 г. Над 118 млн. европейци живеят в риск от бедност и социално изключване.

Освен моралната страна на въпроса, изхвърлянето на храни има и сериозен икономически ефект. Разходите за унищожаването на храни са в размер а 143 млрд. евро, а при процедурите се увеличават емисиите въглероден диоксид, които водят до разходване на допълнителни ресурси.

Например в Европа от разхищаването на храна се произвеждат 170 млн. това емисии въглероден диоксид годишно, а производството на 30-те процента от храната, която в крайна сметка не се консумира, води до 50% допълнително използване на водни ресурси за напояване.

За 1 килограм говеждо месо например се изискват между 5 и 10 тона вода, показват още данните на Европейския парламент.

Проучвания, направени във Великобритания, показват, че 60% от разхищението на храни от домакинствата може да бъде преодоляно при по-добро управление.

Затова и от ЕП призовават в проект на резолюция Европейската комисия (ЕК) да определи обвързващи цели за намаляване на хранителните отпадъци. Това трябва да стане до 2020 г.

Темата ще бъде дебатирана по време на сесията на ЕП в Страсбург през следващата седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още