IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швейцария се свива в началото на годината

Ревизия на данните за БВП за края на 2020 г. показва, че страната е избегнала на косъм двойна рецесия

11:32 | 01.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската икономика се свива в началото на годината, тъй като ограниченията заради коронавируса затрудняват дейностите, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се свива с 0,5% през първото тримесечие, съобщава Държавният секретариат по икономическите въпроси. Икономисти прогнозираха пред Bloomberg по-слаб спад от 0,4%.

Ръстът през последното тримесечие на 2020 г. е ревизиран до 0,1%, което показва, че страната се е разминала за малко с двойната рецесия.

Спадът за първото тримесечие е заради слабото потребление на услуги. „Добавената стойност спадна значително в сектора на услугите след затягане на мерките за ограничаване на пандемията на коронавируса. Частното потребление също рязко се свива“, посочват от секретариата.

„За разлика от тях промишлеността нараства значително и предотвратява по-голям спад в БВП“, констатира институцията.

Швейцария, подобно на еврозоната, с която граничи, се забави с ваксинациите срещу коронавирус, което поражда допълнителни рискове за икономиката.

Тази седмица ресторантите в страната отварят и салоните на закрито, а кината и театрите могат да приемат по-голям брой хора.

Междувременно програмите за подкрепа на запазването на работните места задържат безработицата, а външната търговия, включително износът на фармацевтични продукти, спомага за подкрепата на икономиката.

Икономическият барометър KOF от миналия месец определи перспективите пред икономиката на Швейцария като „много положителни“, а президентът на Швейцарската национална банка Томас Йордан заяви в интервю, че е предпазлив оптимист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още