IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантите в Германия са създали 1,3 млн. работни места през 2014 г.

Чужденците вече създават успешни инженерни компании или дават данъчни консултации, сочи анализ на фондация Bertelsmann

16:28 | 11.08.16 г. 3
Имигрантите в Германия са създали 1,3 млн. работни места през 2014 г.

Имигрантите са създали 1,3 млн. работни места в Германия през 2014 година. Това сочи проучване на фондация Bertelsmann, цитирано от германското издание The Local.

Данните показват, че има увеличение на работните места, създавани от чужденците, пристигащи в страната, за едно десетилетие. През 2005 година имигрантите и техните деца са създали 947 хил. работни места.

Броят на чужденците предприемачи в Германия също расте през този период - с около 25% до 709 хил. души. За тези десет години чужденците в страната се увеличават с по-малко от 9 на сто.  Те създават работни места в различни сектори и в различни провинции в Германия.

Данните на фондацията показват, че в Бавария, Баден - Вюртемберг, Хесе и в Берлин чуждите граждани са успели да създадат много повече възможности за работи, отколкото в Долна Саксония или в Хамбург.

Първата асоциация на работно място, създадено от имигрант, е свързано с магазин или китайския ресторант на ъгъла, коментират анализаторите от Bertelsmann. Статистиката обаче все по-често разбива това клише. Чуждите граждани вече предлагат данъчни консултации или създават успешни инженерни компании, стартъпи.

Чужденците предприемачи печелят средно малко над 2 хил. евро на месец, което е с 40% повече отколкото чужденците, които са наети на работа.

Като цяло обаче имигрантите печелят с 30% по-малко, отколкото германците. За анализаторите една от причините за това е нивото на образование, което имат чужденците, както и по-малката история, която те имат на германския трудов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 27 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Само си представете икономиката на САЩ създава по около 350 хил. нови работни места месечно, а тя е 6 пъти по-голяма от тази на Германия и има икономически ръст 5 пъти по-висок от този в Германия. Ако грешно приемем, че икономическия ръст в двете страни е еднакъв това ще значи, че Германия създава не повече 70 хил. нови работни места месечно или 840 хил. годишно. Цяла Германия не е създава 1 млн. нови работни места за 2014, та камо ли само имигрантите. 1.3 млн. нови работни места е равно на около 7-8% икономически ръст, а той за същия период е максимум 1%. Сега реалистично имигрантите са създали максимум 10-20 хил. работни места или 65 пъти по-малко отколкото твърди статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Е тази новина е честно казано достойна за жълтата преса - пропаганда с цел замитане под килима на общо 1 млн. престъпелния извършени от сирийските бежанци в последните 18 месеца в Германия. Да ако може да ви се вярва, абсолютно неграмотни хора, които не могат да четат и пишат каквито са поне 1/3 от бежанците създават милиони работни места. Е това е по-малко достоверно даже от приказките от 1001 нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още