IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инцидентите в ГДР, за които режимът никога не призна вина

Отделни хора са поемали вината за катастрофи, за да не бъде търсена отговорността за системата, коментират историци

10:45 | 03.09.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През юли 1967 година в Източна Германия (ГДР) става влакова катастрофа – товарен влак, превозващ гориво, се сблъсква с пътнически влак край град Лангенвединген в провинция Саксония-Анхалт. Следва експлозия, при която загиват 94 души. Това е най-жестоката влакова катастрофа в историята на ГДР, пише германското издание The Local.

Властите в страната обаче никога не дават информация каква е причината за инцидента. Засекретени документи обаче показват, че режимът в страната е знаел защо се стига до там – бариерата по пътя на една от композициите се заплита в телефонен кабел и не се спуска.

По случая няма официално разследване – обвинения за катастрофата са повдигнати на кондуктора в пътническия влак и на служител на гарата, които са получили дълги присъди. А лидерите на ГДР никога не съобщават за техническия проблем, боейки се че това ще доведе до политически проблеми.

Всъщност това винаги е била стратегията за реакция при тежки инциденти в Източна Германия, коментира историкът Хенрик Биспинк пред ZDF. Обществената телевизия прави разследване на няколко тежки катастрофи в страната в годините на социалистическия режим.

Според Биспинк вината за тях се хвърля на отделни хора, за да не се търси тя от системата.

През 1972 година край Берлин става самолетна катастрофа, при която загиват 160 души. Кратките съобщения по този случай не включват информацията, че причината е възникнал пожар на борда на машината. ЩАЗИ засекретява докладите от катастрофата, в които обаче са описани редица технически пропуски – нагорещяващ се при работа климатик е бил поставен в близост до електрически кабели, а противопожарната аларма не е дала индикация на пилота за възникналия проблем.

Производителят на самолета от СССР отказва да приеме, че са разработили грешен дизайн. Компанията получава подкрепата на Москва и случаят си остава потулен с подкрепата на лидера на ГДР Ерих Хонекер, който застава зад позицията на съветските власти.

Източна Германия отказва и предложението на Федерална република Германия (ФРГ) да разследват този случай, заявявайки че социалистическата ГДР може да се справи сама с това.

През 1965 година се случва инцидент в детски лагер в Ривенд. В близкото езеро се провежда военно учение и като част от него танкове навлизат във водата. Децата от лагера се възползват от слънчевото време и по същото време са на плаж на езерото. Децата решават да повозят върху един от танковете, който обаче потънал за минути във водата.

В резултат 13 деца се удавят.  Военните не е трябвало да позволяват подобни действия, а родителите на загиналите не са уведомени за причината за инцидента. 

През 1960 година става тежка експлозия в мина „Карл Маркс“ в Цвикау. И още много други...

Тези инциденти са само част от катастрофите в Източна Германия, за които властта никога не обяснява истинските причини. Те всички са много свързани – показват как действат официалните власти и ЩАЗИ, коментира още ZDF.

Често след подобни случаи властта спуска пълна информационна завеса, докато доказателствата внимателно се премахват от мястото на катастрофите. А причината е ясна: „Социализмът никога не е виновен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Кой е виновен е по-маловажният въпрос.Ако има нещо положително в подобни инциденти, това е че при разследването се установяват технически проблеми и човешки грешки и ако те бъдат отстранени своевременно, инцидентите в бъдеще ще намаляват. Но това няма как да се случи, когато управляващите скриват истината, или оказват натиск върху разследващите, за да обявят удобни за тях резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Кокалче и за пиндопомиярите а , Делянче...да не мине сънлива съботата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 8
markoci
преди 7 години
А то сигурно по останалия свят катастрофи не се случват нале .......И винаги ни казват истината ......като се замисли човек какво знаем за последните нашумели катастрофи с самолети...... някои знае ли реалната причина ?Със сигурност редовите граждани не знаят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 7
ratten
преди 7 години
това се прави не само в гдр или ссср, обща практика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още