Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Индустриалната активност обнадежди европейските пазари

Водещите европейски индекси завършиха седмицата с ръстове, като най-големи бяха те в автомобилния сектор

Индустриалната активност обнадежди европейските пазари

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в петък на положителна територия на фона на по-добри от очакваното резултати за възстановяването на индустрията в Италия и Франция.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа ръст от 0,8%, като автомобилният сектор отчете скок от 2,3%. Всички сектори с изключение на грижата за здравето отбелязаха повишения.

Британският бенчмарк FTSE също прибави близо 0,8%. Още по-значителни бяха ръстовете в Париж и Франкфурт. Френският измерител CAC напредна с 1,01%, а германският DAX с 1,15%.

Въпреки че започнаха сесията на червена територия, пазарите на Стария континент получиха тласък от данните за италианското индустриално производство, което нараства с 42,1% през май спрямо април. Прогнозите бяха за ръст от 22,8%.

Междувременно френското индустриално производство напредна с 19,6% през май – също значителен ръст спрямо очакванията за 15,1%.

Въпреки това притесненията за нов ръст в броя на потвърдените случаи на коронавирус по света продължава да потиска настроенията на инвеститорите.

При индивидуалните акции френският телеком SES и британската финтех компания Network International прибавиха по 3,3% и 6,3%. Тези на Carlsberg прибавиха 6,4%, след като производителят сигнализира, че сривът на продажбите в западна Европа се забавя.

На обратния край бяха книжата на германската технологична компания Teamview, които се разделиха с 4,6%.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Започват президентските избори в Беларус