IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се ускорява до най-високото ниво от октомври 2018 г.

Очакванията са потребителските цени в страната да се повишат до ниво, което не е наблюдавано от въвеждането на еврото преди повече от две десетилетия

16:45 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Инфлацията в Германия се ускорява до най-високото ниво от октомври 2018 г., след като местните власти започнаха да премахват ограниченията заради коронавируса за ресторантите, магазините и културните мероприятия, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика се увеличават с 2,4% през май, надхвърляйки прогнозите на икономистите за 2,3% ръст.

Данните допълват статистиката от Испания и Италия, публикувана по-рано днес, която също отчита ускоряване на инфлацията. Прогнозите за еврозоната са ръстът на потребителските цени да достигне 1,9%.

Германската Bundesbank заявява, че инфлацията в страната може да достигне 4% тази година – ниво, което не се е наблюдавало от въвеждането на еврото преди повече от две десетилетия.

Цените се повишават от няколко фактора, като обръщането на миналогодишното намаление на данъка върху продажбите и промените в кошницата със стоки и услуги.

Инфлацията расте по целия свят, тъй като облекчаването на ограничителните мерки заради коронавируса засилва търсенето на стоки и услуги на фона на широко разпространен недостиг на материали и прекъсвания на веригата на доставки.

През май цените за свободното време, развлеченията и културата, както и облеклото и обувките, скачат силно в Германия. Ръстовете на цените на енергията и горивата са още по-силни.

Еврозоната изглежда, че върви към широко икономическо възстановяване. Централните банкери подчертават обаче, че повишаването на цените трябва да се наблюдава внимателно и че все още е преждевременно да се говори за затягане на паричната подкрепа.

Германската централна банка ще представи актуализирани икономически прогнози на 10 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още