Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Институтът Ifo намалява прогнозата си за растежа на Германия през 2021 г.

Икономистите обаче увеличават очакванията си за икономиката на страната през 2022 г.

Институтът Ifo намалява прогнозата си за растежа на Германия през 2021 г.

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Институтът Ifo намалява прогнозата си за икономическия растеж на Германия през 2021 г. с 0,8 процентни пункта до 2,5%, тъй като икономиката не се възстановява толкова силно, колкото се очакваше, през третото тримесечие.

Институтът обаче повишава прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика през 2022 г. с 0,8 процентни пункта до 5,1%. През 2023 г. ръстът ще се забави до 1,5%, прогнозира още Ifo, цитиран от MarketWatch.

Доставчиците на услуги преживяват силно възстановяване от коронавируса. Индустриалното производство обаче се свива поради затрудненията в предлагането на ключови междинни продукти.

Рязкото нарастване на световното търсене на потребителски дълготрайни стоки, електронни стоки и специални медицински продукти тласка много производители на промишлени междинни продукти, необходими за производството на тези стоки, до границите на техния капацитет, посочва ръководителят на прогнозите на Ifo Тимо Волмерсхайзер.

Още по темата
Същевременно частните потребителски разходи се възползват от облекчаването на ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса, и по-благоприятните перспективи пред заетостта благодарение на напредъка във ваксинациите.

Очаква се броят на безработните да намалее допълнително до 2,4 млн. души през следващата година и 2,3 млн. души до 2023 г. от 2,6 млн. души т.г., посочва се в прогнозата на института. Така безработицата в Германия ще спадне до 5,1% през 2022 г. и 4,9% през 2023 г. от 5,7% тази година, прогнозира Ifo.

Институтът очаква потребителските цени да нараснат с 3% т.г. Ръстът на инфлацията ще се забави до 2,3% през следващата година и 1,6% през 2023 г., според оценките на Ifo.

Дефицитът в националния бюджет на Германия вероятно ще достигне 157,3 млрд. евро през 2021 г. и ще падне до 52,1 млрд. евро догодина, прогнозират още икономистите. През 2023 г. правителственият бюджет трябва да бъде балансиран отново, казва се в прогнозата на института.

Излишъкът по текущата сметка на Германия ще достигне 218 млрд. евро т.г. и ще се повиши до 220 млрд. евро догодина. Очакванията са през 2023 г. показателят да достигне 234 млрд. евро.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?