IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intesa Sanpaolo се прицелва във Великобритания чрез оферта към RBS

Италианската банка иска да закупи Coutts - поделението за управление на активи на британската банка

13:05 | 24.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Intesa Sanpaolo търси активи, в които да инвестира своите излишни 16 млрд. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Intesa Sanpaolo търси активи, в които да инвестира своите излишни 16 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Италианската банка Intesa Sanpaolo обмисля да отправи оферта за закупуването на Coutts - поделението за управление на активи на британската банка Royal Bank of Scotland (RBS). Ходът е част от стратегията на италианския кредитор за инвестиране на излишния капитал в размер на 16 млрд. евро, пише Financial Times.

Според главния изпълнителен директор на Intesa Карло Месина неговата банка е показала едни от най-стабилните резултати по време на стрес тестовете на Европейската централна банка, което я позиционира перфектно, що се касае до придобиването на операции на нейни конкуренти в Европа.

По думите на Месина управляващи дружества, застрахователни компании и частни банки са в полезрението на банката, като топ приоритетът е разширяване на дейността във Великобритания.

Coutts, чиито международни операции RBS продава, са сред най-апетитните активи на разположение за продажба. Миналият месец шотландската банка нае Goldman Sachs да движи продажбата на Coutts International. Според анонимен източник Intesa се опитва да убеди RBS и нейните съветници да се раздели с всички операции на Coutts, включително и с бизнеса на Острова.

От RBS потвърждават, че процесът по продажбата на международния бизнес напредва, но изключват възможността за раздяла с операциите във Великобритания. Информация относно международния бизнес бе предоставена на потенциалните купувачи преди две седмици, като първите оферти трябва да постъпят до края на годината.

Прогнозите са, че Coutts International ще бъде оценена на повече от 500 млн. лири. През 2013 г. дружеството реализира 67 млн. лири оперативна печалба, като управлява активи за 21,5 млрд. лири.

Сред другите банки, които проявяват интерес към бизнеса на Coutts, са швейцарските Julius Baer и EFG. По-големи конкуренти от ранга на UBS и Credit Suisse, както и сингапурската банка DBS и бразилската BTG Pactual, също ще подадат оферти.

Директорът на Intesa Sanpaolo Карло Месина коментира още, че въпреки понижените очаквания за растежа на италианската икономика най-лошото е отминало. Той предрича, че намаляването на дела на необслужваните кредити в Intesa ще продължи.

Месина може да реши да продаде портфейли с необслужвани кредити на частни компании през 2015 г., ако цените на недвижимите имоти, заложени като обезпечение, се възстановят. Според него по този начин продажните цени на кредитните портфейли ще нараснат.

Към 12:08 часа българско време на борсата в Милано акциите на Intesa Sanpaolo поскъпват с 1,69% до 2,40 евро. От началото на годината стойността им се увеличава с 32,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още