Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Испански кредитор продава „зелени“ високорискови облигации за 1 млрд. евро

Banco Bilbao пусна CoCo облигации с купон от 6%, които целят подкрепа на инициативата за борба с климатичните промени

Испански кредитор продава „зелени“ високорискови облигации за 1 млрд. евро

Снимка: Bloomberg L.P.

Испанският кредитор Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) приветства важен момент в глобалната борба срещу изменението на климата. Банката се превръща в първия кредитор, който продава най-рисковия вид банков дълг, като същевременно поставя моден екологичен етикет върху него. За съжаление, както често се случва във сферата на финансите, тази иновация може да причини повече вреда, отколкото полза, пише Bloomberg.

BBVA продава допълнителна безсрочна облигация от първи ред (AT1) за 1 млрд. евро, определяйки я като зелена облигация. AT1 дългът, тип конвертируеми облигации, известен като CoCo облигации, са популярни, защото осигуряват по-висока лихва, отколкото останалите видове дълг, в замяна на това, че има голям шанс инвеститорите да понесат загуби. В случая с BBVA нивото на купона достига 6%.

Но този вид капитал изпълнява определена функция в подкрепа на банковата система. Регулаторите знаят, че инвеститорите ще трябва да понесат част от тежестта, ако нещата се объркат. Поради тази причина би било необичайно някой да се опитва да използва AT1 облигации като начин за насърчаване на финансирането на проекти, свързани с борбата срещу климатичните промени.

Можете ли наистина да се използва облигация като капитал и инструмент за зелено финансиране едновременно?

Опасността в случая се крие във възможността този тип облигация да се превърне в поредната форма на дълг, позволяваща злоупотреба с енергийния преход и зеленото финансиране.

BBVA се ангажира да „отдели процент от постъпленията… за финансиране на екологични проекти, възникнали през текущата година“. Банката също така заяви, че може да използва част от постъпленията от новата продажба, за да изкупи съществуващите CoCo облигации от 2016 г., чийто купон достига 8,875%. Това би било разумно намаляване на разходите за финансиране на BBVA, но това няма много общо с изменението на климата.

Не е ясно дали тази инициатива може да помогне по някакъв начин на защитата на климата. Инвеститорите са направили поръчки за почти три пъти повече от наличното количество AT1 облигации, но това не е нищо особено за този вид високодоходен дълг. Продажбите на AT1 дълг от други банки през миналия месец са привлекли многократно повече търсене, отколкото BBVA.

Прозрачността по отношение на това как финансирането би подкрепило екологичните мерки ще бъде от решаващо значение, ако испанската банка иска да избегне заблуждаващ „зелен“ пиар.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank