IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският бенчмарк FTSE MIB навлиза на бича територия

Доходността по десетгодишните държавни облигации на Италия се понижи с 2 базисни пункта до 2,51%

16:13 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианските акции продължават възходящия си тренд в сряда, като бенчамркът на сините чипове FTSE MIB дори навлиза на бича територия, подкрепен от положителни икономически данни, съобщава Bloomberg.

Показателят се повишава с близо 1% в рамките на сесията, като прибавя 20% към стойността си от достигнатото двугодишно дъно на 27 декември миналата година.

Композитният индекс на мениджърите по поръчките (PMI), който проследява промишлеността и услугите заедно, отчете по-голямо от очакваното повишение. Това намалява страховете за продължителна рецесия в Италия.

Надеждите, които се прокрадват за световната търговия, също помагат на инвеститорите да се отърват от притесненията си, свързани с популисткото правителство на страната.

Доходността по десетгодишните държавни облигации на Италия се понижи с 2 базисни пункта до 2,51%.

„На политическия фронт нещата се поуспокоиха, а данните, които излязоха днес, определено тушират някои страхове“, коментира Андреа Туени от Saxo Banque France.

Индексът FTSE MIB навлезе на мечи пазар през октомври, след като започна да губи от стойността си откакто Движението "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" започнаха да водят преговори за сформиране на правителство през май 2018 г. Капиталовият пазар в Италия пострада допълнително по време на конфронтацията с Европейския съюз по темата за държавния бюджет.

Някои анализатори отбелязват, че сегашното положително настроение може би няма да продължи дълго, тъй като предстоящите европейски избори могат да имат значителни последствия за политическите перспективи в Италия.

Емануел Кау от Barclays дори препоръчва в момента да се инвестира повече в испански, отколкото в италиански акции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още