IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия иска промени в бюджетните правила на ЕС

Страната опитва да избегне наказателна процедура заради прекомерния си дълг

15:12 | 17.06.19 г.
<p>
	Италианският премиер Джузепе Конте.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Джузепе Конте. Снимка: Ройтерс

Писмо на италианския премиер Джузепе Конте до Европейската комисия (ЕК) ще включва молба за преглед на правилото на Европейския съюз (ЕС), което изисква от страните членки да поддържат бюджетен дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщава в. Corriere della Sera без да уточнява източника си на информация.

Според друга информация на в. La Stampa писмото може да изброява планираните мерки за намаляване на дефицита тази година и може да не споменава планове за 2020 г.

Конте и финансовият министър Джовани Триа може би разчитат, че планът за 2019 г. е достатъчен за избягване на наказателна процедура заради прекомерния дълг на страната или поне ще я забави до есента, пише италианският ежедневник, цитиран от Bloomberg.

По-рано този месец Италия е получила писмо от Комисията, в което се казва, че финансовото министерство може да набере допълнителни средства за бюджета, като събере дължими данъци от минали години от църквата, възлизащи на 5 млрд. евро (5,6 млн. долара), съобщава La Repubblica. Съдът на ЕС постанови през ноември, че Италия трябва да поиска от църквата да плати данъци за периода 2011-2016 г. за търговски услуги, които първоначално бяха освободени от налози, допълва изданието.

Италия се опитва да избегне правен сблъсък с ЕС във връзка със структурния си дефицит. Съгласно правилата на съюза е необходимо свиването на дефицита всяка година, докато той бъде балансиран. Вместо това от 2015 г. насам той се увеличава ежегодно.

Откакто спечели европейските избори, вицепремиерът Матео Салвини, чиято партия управлява в коалиция страната, обеща да приеме значителни данъчни облекчения, които биха могли да увеличат дефицита. Той настоява това да се случи, за да се насърчи растежа. Според него спазването на фискалните правила може да препъне икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още