IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън обеща строги ограничения на социалните помощи за имигранти от ЕС

Европейският съюз е готов да обсъди плановете на британския премиер „спокойно, внимателно и без драма“

17:53 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Камерън: &bdquo;Няма никакво съмнение, че планът като цяло ще наложи някои промени в договорите и аз вярвам в нашите възможности да преговаряме за тях&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Камерън: „Няма никакво съмнение, че планът като цяло ще наложи някои промени в договорите и аз вярвам в нашите възможности да преговаряме за тях“. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън обеща строги ограничения на социалните помощи за имигрантите от ЕС. Той дори заплаши с напускане от Великобритания на ЕС, ако Лондон не успее да договори нови правила за имигрантите с Брюксел, предаде AFP.

Камерън заяви, че пакетът от реформи ще изисква промени в договорите за ЕС. Същевременно той изрази увереност, че ще успее да постигне споразумение с колегите си от ЕС. 

„Няма никакво съмнение, че планът като цяло ще наложи някои промени в договорите и аз вярвам в нашите възможности да преговаряме за тях“, каза той в дългоочаквана реч.

В нея Камерън не призова за ограничаване на броя на новопристигащите на Острова, но обяви новите планове на своето правителство, съгласно които работниците от ЕС трябва да имат четиригодишен стаж, за да получават някои социални помощи и облаги, като данъчни кредити и настаняване в общинско жилище.

Целта е не толкова ограничаване на помощите за онези, които са безработни, а по-скоро на парите, които държавата изплаща на онези европейски имигранти, които ще работят в Обединеното кралство. Ще бъдат спрени и детските добавки на онези имигранти, чиито деца не живеят във Великобритания.

Камерън предлага да бъде ограничено и правото на европейците да вземат със себе си и членове на своите семейства, когато пристигат да живеят в страната. Имигрантите, които не могат да си намерят работа след шест месеца, трябва да бъдат депортирани.

Всички тези промени ще бъдат включени в пакета от предложения за предоговаряване на членството на Великобритания в ЕС. Планът за ограничаване на имиграцията ще бъде задействан, ако Консервативната партия на Камерън остане на власт след парламентарните избори през май догодина. Премиерът също така обещава и референдум за излизане от ЕС, в случай на победа на консерваторите.

Според The Guardian речта на Камерън е опит да възстанови загубеното обществено доверие по въпроса с имиграцията.

Европейският съюз е готов да обсъди плановете на британския премиер да ограничи социалните помощи и облаги за имигрантите от ЕС, каза говорител на ЕК, цитиран от AFP. В същото време той отбеляза, че всеки дебат трябва да бъде проведен „спокойно и внимателно”.

„Тези идеи са на Великобритания и са част от дебата. Те трябва да бъдат разгледани без драма и трябва да бъдат обсъдени спокойно и внимателно”, заяви говорителят  на ЕК Маргаритас Шинас. По думите ѝ президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер следи отблизо всичко. Шинас добави, че Юнкер е разговарял с Камерън преди той да обяви предложенията си за имиграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още