IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада и ЕС постигнаха споразумение за свободна търговия

Сделката обаче трябва да бъде одобрена от всички страни членки на ЕС и от Европейския парламент

17:17 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Канадският премиер Стивън Харпър и председателят на Евопейската комисия Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канадският премиер Стивън Харпър и председателят на Евопейската комисия Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Канада и Европейският Съюз (ЕС) постигнаха споразумение за свободна търговия, насочено към стимулирането на растежа и повишаването на заетостта. Сделката ще намали тарифите, ще рационализира регулациите и ще свие бюрокрацията.

За това се договориха днес в Брюксел канадският премиер Стивън Харпър и председателят на Евопейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, предава ВВС.

Барозу заяви, че е постигнал „пробив в преговорите“, с който е станало възможно постигането на „изключително споразумение за ЕС и Канада“.

Сделката обаче трябва да бъде одобрена от всички страни-членки на ЕС и от Европейския парламент.

Веднъж одобрено, споразумението ще позволи на канадските компании и на тези на 28-те страни-членки на европейския блок да инвестират и да търгуват по-лесно помежду си. ЕС е вторият най-голям търговски партньор на Канада след САЩ.

ЕК очаква договорката да ускори и улесни двустранната търговия със стоки и услуги с една пета до 25,7 млрд. евро на година.

Харпър заяви, че това е „най-голямата търговска сделка за Канада, която страната някога е правила“. Тя ще осигури достъп на северноамериканската държава до европейския пазар с над 500 млн. потребители, правейки я най-голямата сделка за свободна търговия след сключването на т.нар. Северноамериканското споразумение за свободна търговия със САЩ и Мексико. 

Двете страни преговаряха по споразумението четири години. Най-трудни са били преговорите по въпроса за млечните продукти и отварянето на европейския пазар за канадското говеждо месо. В крайна сметка Отава се съгласи да удвои квотата за европейско сирене без вносни мита в замяна на по-голям достъп до европейския пазар за канадските производители на говеждо месо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още