IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Шансът за излизане от ЕС без сделка е "неудобно висок"

Централната банка и по-рано е предизвиквала критики заради директните си коментари и прогнози около Brexit

11:54 | 03.08.18 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни в петък се хвърли обратно в разгорещените дебати около Brexit, заявявайки, че шансът Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка е „неудобно висок“, предава Bloomberg.

Изказването предполага, че председателят на АЦБ изпитва все по-големи опасения, че свършва времето, в което правителството на премиера Тереза Мей може да постигне споразумение, което няма да допусне проблеми за бизнеса, търговията и потребителите. Централната банка и по-рано е предизвиквала критики заради директните си коментари и прогнози около Brexit, които според депутатите срещу ЕС са твърде мрачни.

В интервю за радио ВВС в петък Карни заяви, че Brexit без установен ред е „изключително нежелан“. Паундът отслабна до под 1,30 долара по време на интервюто.

Карни каза още, че Brexit без сделка е „сравнително невероятна възможност, но все пак възможност“.

Въпреки по-големия шанс за излизане от ЕС без сделка, представителите на АЦБ гласуваха единодушно да повишат лихвените проценти до 0,75% в четвъртък. В прессъобщение след решението Карни заяви, че централните банкери „не могат да бъдат затруднявани или обвързани със серията възможности по Brexit”.

Великобритания ще напусне ЕС през март 2019 г., няколко месеца преди края на мандата на Карни. Опциите варират от това страната да запази известен достъп до единния пазар до търговия съгласно правилата на Световната търговска организация и засега не е ясно дали ще има плавен преход към някакво ново споразумение.

„Абсолютно от интерес на ЕС и на Великобритания е да има преход“, каза Карни. Липсата на сделката е „изключително желана. Страните трябва да положат всички усилия да избегнат това“.

Карни представи потенциални реакции от гледна точка на паричната политика при различните изходи от Brexit още през май, заявявайки, че ако има преход, комисията по парична политика вероятно е трябва да избере нов „компромис“ между растежа и инфлацията, както направи след референдума. В онзи момент банката намали лихвените проценти и рестартира количественото облекчаване.

„Има много широк спектър от резултати“, каза той в петък. „При редица от тези изходи лихвените проценти трябва да бъдат около сегашните нива или потенциално по-високи. Има други сценарии, при които може да се наложи лихвите да бъдат понижени“, а банката може да отговори според нуждите.

Кои активи са атрактивни на фона на Brexit вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 4
Sandy
преди 5 години
При излизане от ЕС без сделка паунда удря 1.90 лв. от раз. Следващите няколко дни - 1.80 лв. Ако има сделка до края на годината ще стигне 2.50 - 2.60. Никой не е длъжен да ми вярва на прогнозите ! Затова не поемайте рискове ! Това е само мое мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 5 години
маса българи които величаят Брекзита също не са умни и на помощи, но това е живота уви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
Alx
преди 5 години
Масата "британци" които гласуваха за брекзит са не много умни, и голяма част от тях карат на помощи. Същите тези първи ще получат шамара от Брекзит (колкото и да се надяват точно на обратното). И тогава хващам бас че ще има доста сериозни бунтове и безредици (ако някой тук помни какво стана 2011г в Лондон ще се сети какво и се очаква). Предполагам Мей просто ще падне от власт и ще остави на новото правителство да сключи сделка в последния моменет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
red6
преди 5 години
Като почнат да се качват цените и работодателите почнат да изместват извън острова... Ех какъв розов живот ще живея лордовете, да им завидиш направо.П.с. а догодина кой ще работи на полето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 11
abdul
преди 5 години
абе ***, излез навън и се огледай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 20
abdul
преди 5 години
В свят, на търговски войни, бариери и регулации, твърд брекзит, като търговска бариера и причина за вдигане на лихвите (за да са стабилизира паунда), както и бариера пред бежанците е страхотна новина за UK.ЕС да му мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още