IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и ЕС се обявиха за съвместни усилия за укрепване на двустранните отношения

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини е на официално посещение в Китай

22:22 | 18.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският премиер Ли Къцян и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини се договориха днес да положат съвместни усилия за укрепване на двустранните отношения, съобщи ТАСС, цитирайки официалния сайт на китайското правителство.

"В настоящия момент международната обстановка претърпява многобройни промени, засилиха се такива тенденции, като регресивната глобализация и протекционизмът", заяви Ли Къцян.

"Китай и Европейският съюз са две крупни сили на световната арена и ние сме длъжни да действаме в съответствие с Устава и принципите на ООН, да гарантираме мира и стабилността на нашата планета, да оказваме активно съдействие на глобализацията и на свободната търговия", подчерта представителят на Пекин. "Необходимо е също да осигурим стабилност на китайско-европейските отношения и сътрудничество в условията на непредсказуемост на международните изменения".

Той подчерта също, че Пекин подкрепя европейската интеграция и е заинтересован от процъфтяващ и единен ЕС.

Могерини на свой ред отбеляза, че ЕС възнамерява съвместно с Китай да осигурява стабилност на съществуващата международна система, да съдейства за укрепване на многостранните механизми за взаимодействие, да проявява конструктивен подход в сътрудничеството с Китай, отстранявайки всички съществуващи противоречия между тях.

Външният министър на ЕС е на официално посещение в Китай за участие в Седмия китайски-европейски стратегически диалог на високо равнище.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още