IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва да подкупиш европейски комисар?

Лобист е поискал 60 млн. евро от шведска компания, за да бъде променена евродирективата за тютюна

20:30 | 19.10.12 г.
<p>
	<em>Еврокомисарят Джон Дали. Снимка: ЕК</em></p>

Еврокомисарят Джон Дали. Снимка: ЕК

От началото на седмицата Брюксел се тресе от лобистки скандал, станал причина за напускането на комисаря по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

Според обвиненията на шведския тютюнев гигант Swedish Match малтийски лобист се е обърнал към тях и на базата на познанството си с Джон Дали е обещал промяна на европейската директива за тютюна. Това, което касае компанията, са текстовете за емфието, чиято употреба и търговия е забранена в ЕС.

Швеция се е възползвала от правилото на дерогация и за страната забраната не важи.

Казусът беше разследван от Агенцията за борба с измамите (ОЛАФ). На специална пресконференция шефът на агенцията Джовани Кеслер обяви, че няма престъпление, доколкото парични трансфери към сметките на еврокомисаря не са правени.

В същото време обаче има доказателства, че Дали е знаел за лобирането от негово име. „Сумите, за които говорим, са големи“, коментира Келсер, но отказа да обясни какви точно.

От Swedish Match обаче сами обявиха размера на поисканите средства. Говорителят на компанията Патрик Хилдингсън посочи, че става въпрос за 60 млн. евро, пише шведското издание на The Local.

Той допълни, че не сумата е проблем за компанията, а самият факт, че са им поискани пари за промяна в европейското законодателство.

Лобистът е поискал плащането да се извърши на два транша – 10 млн. евро преди промяната на законодателството и 50 млн. евро, когато тя влезе в сила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още