Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кристин Лагард подкрепи настроенията против икономиите в еврозоната

Управляващият директор на МВФ призова Германия да поведе възстановяването на икономиката в региона

Международният валутен фонд (МВФ) се присъединява към настроенията против строгите икономии в Европа, пише WBP Online. Управляващият директор на институцията Кристин Лагард призова Германия да играе по-активна роля във възстановяването на икономиката на региона, посочвайки, че заплатите в страната трябва да растат по-бързо.

„Смятам, че Германия трябва да участва много активно в действията за възстановяването на европейската икономика. Тя има възможността да го направи“, каза Лагард в интервю за швейцарската телевизия RTS.

Описвайки възстановяването в еврозоната като „мъчително“, директорът каза, че Германия „има възможност да маневрира“, давайки за пример скорошните дебати за заплатите в страната.

Още по темата

„Бяхме свидетели на много строги бюджетни ограничения през последните 3 години“, заяви тя, добавяйки, че „за щастие през 2014 и 2015 г. тези ограничения са много по-леки“. „Намираме тази промяна на курса за подходяща към момента“, каза Лагард, призовавайки към по-нататъшни действия в същата насока.

На противоположния полюс е позицията на германския канцлер Ангела Меркел, която поддържа идеята за строги икономии. Изявлението на Лагард обаче не е глас в пустиня, като то се присъединява към изказванията на няколко представители на висшите етажи на европейската власт, призоваващи за край на икономиите.

Също в понеделник френският премиер Манюел Валс подаде оставката на кабинета, след като политиката му за управление на икономиката беше остро разкритикувана от министъра на възстановяването на промишлеността в страната Арно Монтебург, който порица и Германия за оказвания от нея натиск за икономии.

В края на миналата седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги също изнесе реч против режима на затягане на коланите, като посочи, че подобна политика ще създаде допълнителни трудности на икономиката на еврозоната.

По статията работи: Боян Христов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
0
 
5
преди 7 години
Няма профилна снимка
Икономиите само забавят това към което се стреми световната икономика . Икономиите предпазват , забавят , но не могат да обърнат посоката.
2
 
5
 
4
преди 7 години
За всичко си има време, ше дойде ден и ше треа да си плащаме и баба ти май не е чела френска история, защото аз я виждам като Луи XVI на площада и под изобретението на доктор Guillotin .. :)) Французите не са като нас да си стоят в къщи и да праат революции пред телевизора, ако изригне там ше стане страшно, но явно хорицата още я траят та да видим до кога ... :))
4
 
9
 
3
преди 7 години
Няма профилна снимка
Терминът е: ВССЕ - Велика Световна Социалистическа Еволюция
3
 
9
 
2
преди 7 години
Няма профилна снимка
Явно твърдо се върви по пътя на директно печатане на пари. Тая игричка на дългове, които никой не мисли да плаща става все по-безсмислена. А този път, освен другото, води и към централнопланова икономика. Не че тя и сега до голяма степен не е такава (всеки държавен бюджет си е по същество централен държавен план), но ще става все повече. Ленин просто избърза с един век - светът още не беше узрял за това.
3
 
11
 
1
преди 7 години
Бря! Голяма "офанзива" й спретнаха на бабето тези дни, то не беше тежък експертен огин от разни "нобели", то не бяха оставки на правителствата на ключови партньори, съпроводени с призиви за въстание срещу германската мания по бюджетната дисциплина и сега ... шефа на МВР то (пардон на МВФ-то). Е , в такава ситуация на бабето, комай не й остава друго, освен да се предаде с достойнство : Борих се като лъвица, обаче ей го е, като целия напредничав свят (со все системни институти) е ревнал , какво можем да направим?

Още от Европа
Доставките по "Ямал" все още са в направление от Германия към Полша