Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Къде в Европа домакинствата плащат най-малки сметки за ток?

Проучване показва, че цената на тока е най-ниска в България, като домакинствата плащат 7% от средната заплата за страната за покриване на сметката

Къде в Европа домакинствата плащат най-малки сметки за ток?

Снимка: Архив Ройтерс

На прага на зимата и в условията на пандемия хората прекарват все повече време в домовете си, потреблението на електроенергия расте и разходите имат съществено значение за бюджета на домакинствата. От SaveOnEnergy са направили анализ къде в Европа плащат най-много за електричество, къде токът е най-скъп и каква е средната консумация.

От организацията са базирали своето проучване на данни от Евростат и Odysee Mure.

От тях е видно, че цената на електроенергията в цяла Европа е най-ниска в България. Българските домакинства плащат средно 306 евро на година за електроенергия, което е около 25,50 евро всеки месец. В България единичната цена на електроенергията е най-ниската в Европа - 0,096 евро за киловатчас, показва статистиката.

След нас се нарежда Унгария със годишни сметки от 370 евро за ток, което е около 30,83 евро на месец.

На обратния полюс е Норвегия. Домакинствата плащат 2 467 евро на година за електроенергия, или почти 206 евро всеки месец. Всъщност страната е и с най-голямо потребление на електроенергия в Европа - малко над 14 хил. киловатчаса годишно.

На второ място се нарежда Швеция с годишни сметки от 1 767 евро за електроенергия, което е около 147 евро на месец. В Кипър също се плаща доста за ток - 1 563 евро на година. Домакинствата потребяват наполовина по-малко от норвежките, а единичната им цена е около 0,224 евро за киловатчас.

Източник: Odysee Mure

Единичните цени обаче не дават пълната картина и от SaveOnEnergy правят сравнение и на база доходите на домакинствата. От тях е видно, че в Португалия отделят най-голям процент от заплатата си за покриване на сметките за електроенергия - 9,8%.

Организацията използва данните на Евростат за средната годишна заплата в ЕС и страните от Европейското икономическо пространство. Според тях средната годишна заплата в Португалия е около 10 хил. евро, а годишните сметки за електроенергия достигат 989 евро.

Данните на европейския статистически институт показват, че през 2019 година средната годишна заплата в България e 4 224 евро. Това означава, че отделяме около 7% от заплатата си за покриване на сметкитe за електроенергия.

Най-малко средства от заплатата си за покриване на сметките за ток отделят в Люксембург. Доходите във Великото херцогство са най-високите в ЕС и домакинствата отделят едва 2,1% от годишната си заплата за електроенергия. На второ място се нарежда Нидерландия, където 2,9% от годишната заплата в страната отива за покриване на сметките за електроенергия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Коронакризата срива износа на вино от ЕС