IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кьовеши: Няма чисти държави

За първи път престъпленията срещу финансовия интерес на ЕС ще бъдат разследвани по интегриран стратегически начин, коментира първият европейски прокурор

11:05 | 04.06.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лаура Кьовеши. <em>Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ</em></p>

Лаура Кьовеши. Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Лаура Кьовеши знае много за борбата с измамите и корупцията във враждебни условия. Тя оглавяваше дирекцията за борба с корупцията в Румъния от 2013 г. до 2018 г., когато беше принудена да напусне от тогавашния правосъден министър.

Докато беше на поста си, тя подвеждаше под отговорност за корупция и други провинения бивши министър-председатели, министри, депутати и кметове, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Кьовеши беше и първата жена и най-младият главен прокурор в историята на Румъния. Тя беше толкова ефективна, че тогавашните политически лидери в нейната страна дори лобираха срещу нея по време на процеса на подбор на първия главен прокурор на Европейския съюз (ЕС).

Във вторник (1 юни) нейният нов офис - Европейската прокуратура, започна своята дейност в Люксембург. Задачата на институцията е да защити по-добре финансовите интереси на ЕС чрез борба с трансграничните измами с ДДС, прането на пари и корупцията.

"За първи път престъпленията срещу финансовия интерес на ЕС ще бъдат разследвани по интегриран стратегически начин от прокуратура с наднационална юрисдикция", коментира Кьовеши пред журналисти.

Централният офис има 22 европейски прокурори, които ще наблюдават дела от държави членки и ще одобряват основните решения в рамките на разследване, като например обвинителни актове. Прокуратурата има и мрежа от 140 европейски делегирани прокурори, които се намират в столиците на държавите членки, но работят за службата в Люксембург съгласно техния собствен наказателен кодекс.

"Няма чисти държави. Сега ще имаме един и същи подход за всички европейски делегирани прокурори, за да се установят тези дела, и разследването по тях ще бъде приоритет“, допълва тя.

Кьовеши допълва, че има огромни несъответствия между страните. Някои държави имат пет или шест случая годишно, други стотици.

Пет държави от ЕС решиха да не се присъединяват към службата, включително две страни, които са под наблюдение на ЕС за нарушаване на принципите на правовата държава – Унгария и Полша.

Ако се установи престъпление в държава членка, която не участва в Европейската прокуратура, агенцията на ЕС за борба с измамите Olaf може да проведе административно разследване в тези страни, а прокуратурата да се включи. "Разбира се, ефективността и защитата на парите на ЕС биха били по-високи, ако всички страни от ЕС участваха в прокуратурата, но това е тяхно решение. Надявам се, че нашата дейност ще ги убеди да се присъединят", коментира Лаура Кьовеши.

Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
padre Bonaventura
преди 2 години
Много работа ще й се отвори на г-жа Кьовеши, ако дойде насам. Но да но да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Л. Кьовеши: Няма чисти държави > То има, но от вашето плюене, няма как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още