IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кьовеши: Няма чисти държави

За първи път престъпленията срещу финансовия интерес на ЕС ще бъдат разследвани по интегриран стратегически начин, коментира първият европейски прокурор

11:05 | 04.06.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лаура Кьовеши. <em>Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ</em></p>

Лаура Кьовеши. Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ


Необходим персонал

Кьовеши добре осъзнава отговорността, която тя и нейният екип имат за изграждането на ефективна и доверена институция от нулата. Нейният офис няма да толерира корупцията и ще защитава добре парите на ЕС, коментира тя.

Европейската прокуратура ще има много по-високо ниво на интеграция, координация и споделяне на информация от преди, казва още тя. Кьовеши признава обаче, че офисът ѝ има нужда от повече персонал – „от поне още 50 колеги тук, в Люксембург, които да работят като анализатори на дела и финансови разследващи".

За тази година Европейската прокуратура получи бюджет със 7 млн. евро повече от предвиденото досега, макар и по-малко от първоначално поисканото. Тя не е получила одобрение за наемане на повече персонал.

Тя посочва, че ще предложи да върне част от тези 7 млн. евро, защото иска да ги ползва за наемане на хора, а не за други цели. Тя се надява, че след като офисът заработи, той може да предостави конкретни статистически данни за натовареността, която ще предизвика одобрението на Комисията за допълнително наемане на кадри. В противен случай, предупреждава тя, дейността на прокуратурата може да бъде блокирана, защото няма достатъчно ресурси.

„Ако престъпниците имат мерцедес и трябва да ги следвате с колело, очевидно е, че те ще имат предимството“, заключава тя.

Съдилища

Първите случаи, регистрирани в Европейската прокуратура, са от Германия и Италия. Кьовеши посочи, че не знае кога ще бъдат обявени първите резултати от делата на институцията, тъй като дори и да бъдат повдигнати обвинения тази година, на съдилищата може да им отнеме година-две или повече, за да се произнесат.

Делата на Европейската прокуратура ще трябва да се решават от национални съдилища. Службата може да избере коя държава е в най-добра позиция да разследва трансгранично дело и ще завежда дела там.

"Без независима съдебна власт не можете да работите ефективно, не можете да се докоснете до високата корупция, не можете да разследвате хората, които са на ключови позиции за вземане на решения, особено за еврофондовете", казва тя.

По отношение на новото правило, обвързващо еврофондовете със зачитането на върховенството на закона, Кьовеши казва, че ако по време на работата на нейния офис "има опит да се повлияе или намали независимостта на съдебната власт", те ще откроят това пред ЕК.

По отношение на Словения, където наскоро премиерът Янез Янша предизвика недоволство, че не одобри назначаването на двамата делегирани прокурори в новата служба, Кьовеши коментира, че предложението за кандидат трябва да бъде изпратено възможно най-скоро. Този ход "подкопава много сериозно не само институцията, но и доверието в ефективното функциониране на системата за управление и контрол на еврофондовете в Словения", казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
padre Bonaventura
преди 2 години
Много работа ще й се отвори на г-жа Кьовеши, ако дойде насам. Но да но да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Л. Кьовеши: Няма чисти държави > То има, но от вашето плюене, няма как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още