Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Липсата на инвестиции в съхранение може да забави енергийния преход

Развитието на технологията трябва да бъде включено в пакетите на ЕС за възстановяване след пандемията, смятат от МАЕ

Липсата на инвестиции в съхранение може да забави енергийния преход

Снимка: Billy H. C. Kwok/Bloomberg

Пандемията от коронавирус разкри липсата на инвестиции в съоръжения за съхранение на енергия, които са от решаващо значение за пазарното разширяване на соларната и вятърната енергия.

Спадът в търсенето на енергия, причинен от пандемията, остави европейските електрически мрежи претоварени със зелена електроенергия, повишавайки заплахата от прекъсвания и подчертавайки необходимостта от развитие и разпространение на технологията за съхранение на енергия в нисковъглеродна енергийна мрежа, пише Bloomberg. 

Още по темата

Европа се стреми да изчисти електропреносните си мрежи от въглеродните емисии до средата на века, но липсва достатъчно напредък по отношение на развитието на методите за съхранение на енергия на фона на променливата природа на възобновяемата енергия като слънцето и вятъра. трябвало да бъде стимул за увеличаване на използването на батерии, смятат от BloombergNEF.

 „Батериите са изключително жизненоважни“, заяви в интервю Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Според него тази технология трябва да бъде включена в пакетите за икономическо възстановяване от щетите, нанесени от вируса.

Една от причините за спада на инсталациите за съхранение на енергия е самата структура на пазарите на електроенергия, смята Марко ван Дейл, главен изпълнителен директор на Susi Partners AG, фонд за зелена енергийна инфраструктура.

„Пречка за много по-широка инвестиция в тази насока е липсата на договорени и видими приходи“, посочва Ван Дейл. Въпреки че разходите за изграждане на батерии намаляват, „възнаграждението на този капацитет трябва да стане по-видимо, за да се привлекат необходимите мащабни инвестиции", казва той.

От десетилетия пазарите на електроенергия се проектират около търсенето и гарантират, че има достатъчно предлагане, за да се покрие пиковото потребление. Бавно фокусът се променя към контрола на свръхпредлагането, когато е слънчево или ветровито. А с приоритетно подаване на енергия от възобновяемите източници в мрежата, тяхното влияние в самата мрежа се увеличава значително.

Спадът при търсенето, причинен от ограничителните антивирусни мерки, е „като натискане на бутон за ускоряване на пазарите на електроенергия, където имате големи количества производство, но не и инвестицията в гъвкавост“, коментира Питър Осбалдстоун, директор научни изследвания в областта на енергетиката и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Wood Mackenzie Group Ltd.

От своя страна Европейският съюз (ЕС) предложи план за възстановяване на стойност 750 млрд. евро, за да се ускори преходът към чист транспорт, да се увеличи икономията на енергия и производството зелена електроенергия.

Европейският алианс за съхранение на енергия иска да използва възможността да ускори някои проекти, които биха създали 1 млн. работни места в сектора, чиято стойност може да достигне 210 млрд. евро в рамките на следващите няколко години, споделя заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович.

Очаква се емисиите на въглероден диоксид в ЕС да се свият със 17% през тази година, благодарение на по-големия дял на ВЕИ, използвани за задоволяване на търсенето.

За собствениците на батерии, ценовият спад на енергийните борси се разглежда като огромна възможност. Батериите могат да се зареждат, когато слънчевата и вятърната енергия са в изобилие и пазарните цени са ниски, а след това същите тези собственици ще продават мощност към мрежата, когато цените се повишат. При достатъчно капацитет на мрежата, покупката и продажбата от оператори на съоръжения за съхранение на енергия в крайна сметка може да помогне за облекчаване на ценовите промени.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 10 месеца
ПАВЕЦ са идеалните батерии за съхранение на енергия у нас в бъдеще. Те могат ползват евтина енергия /когато стане евтина де/ от ВЕИ и да я заместват, когато тези ВЕИ не работят. Но факт че само с перки и фотоволтаици енергетиката не можеда съществува. Ще трябва минимум поне 30-50 процента базова в бъдеще, било то от атом, газ или собствени въглища. И това че ВЕИ на 24 май работила много, нищо не означава на 24 ноември!
0
 
1
 
4
0pk
преди 10 месеца
Първо ще субсидираме скъпата енергетика, после ще спонсорираме производството ползващо таз енергия - за да е конкурентно, а накрая ще се сърдим на китайците :D
0
 
0
 
3
Стоян Петров до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Даже текущая динамика впечатляет. Прогноз говорит, что уже в 2020-м на планете суммарная мощность запущенных новых электролизеров для получения водорода вырастет сразу в несколько раз по сравнению с 2019 годом (до этого был небольшой постепенный рост), хотя и составит пока в общем-то "смешные" 120 мегаватт мощностей по всему миру. Для сравнения: только в Германии сейчас обсуждаются планы строительства к 2030 году от трех до десяти гигаватт электролизеров.
2
 
3
 
2
zelka007 до: Императорът
преди 10 месеца
що бре импе , кво и е на чистата енергия ... и то бизнес кат другите ... даже напоследък кърти фаянса ... ингилизите са изкарали 54 дена без въглища ... а турците са се сцепили от ВЕИ на 24 май , техният министър тъй се е похвалил , верно в неделя , но все пак ... :))) ... малко извън темата , ама що турците продължават прогресивно да намаляват покупките на руска газ ... ?! ... на религиозна основа или на финансова е ... ?! ... тръбата хептем ще пресъхне както е тръгнало ... :)))
3
 
4
 
1
преди 10 месеца
„Пречка за много по-широка инвестиция в тази насока е липсата на договорени и видими приходи“

"От своя страна Европейският съюз (ЕС) предложи план за възстановяване на стойност 750 млрд. евро, за да се ускори преходът към чист транспорт, да се увеличи икономията на енергия и производството зелена електроенергия."

Какво повече да коментираме? Вместо да подкрепят възстановяването на реалната икономика, евроолигoфрените ще хвърлят 750 МБ за икономически неефективните зелени прocтотии !!! Разбира се - после за поредният крах, ще са виновни китайците, руснаците и извънземните !!!

Още от Европа
ЕС няма да поднови договора с AstraZeneca за доставка на ваксини