IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Людмила Елкова: Няма да има натиск за смяна на корпоративното облагане

С влизането на България в еврозоната ниският корпоративен данък ще остане предимство, но няма да е фактор за привличане на инвестиции, посочи експертът

22:58 | 01.07.21 г.
Людмила Елкова: Няма да има натиск за смяна на корпоративното облагане

„Това ще бъде по-дълъг процес, отколкото очакваме, и няма бързо да се постигне консенсус... За да бъде достигнато еднакво облагане, базата във всички държави, в които бъде въведен този минимален данък, трябва да бъде еднаква. Една част от държавите признават за данъчни цели едни разходи, други - не. Това е съществено различие в определянето на данъка като абсолютна сума“, коментира тя.

Елкова изложи някои от все още неизвестните факти около предложенията на Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според нея липсва точна дефиниция на това какво е голяма мултинационална компания и как ще се определя обхватът на данъка. Неяснота има и  как се преценява дали дадена компания е достатъчно голяма в отделните държави.

По думите й, не е ясно защо е избран данъкът да бъде 15%.

Елкова посочи, че предложението е донякъде сходно с принципите на спогодбите за двойно данъчно облагане.

„В България никой не разисква промяна на корпоративния данък, а и той не е съществена приходна част от бюджета, съобщи Людмила Елкова. – Разговорите, които се водят периодично, са за облагането на доходите на физическите лица, където основният въпрос е дали да е прогресивен или плосък, за необлагаемия минимум.“

Във Франция корпоративният данък е първи по приходи в БВП, даде пример Елкова, докато в България е на последно място.

Тя потвърди, че в България на първо място е ДДС с над 11 млрд. лева като приход по план в бюджета, следван от акцизите, после са приходите от физическите лица с 4,6 млрд., и на последно място е корпоративният данък, от който влизат 2,6 млрд. лева.

„България години наред имаше твърда позиция против въвеждането на обща корпоративна база, означаващо вдигане на ставката“, припомни Людмила Елкова.

Тя смята, че плоският данък е изпълнил частично целите си – като данъчно предимство, повишаване в абсолютни суми на приходите от корпоративен данък и реклама пред чужди инвеститори. Но не е успял да преустанови употребата на офшорни зони.

„С влизането на България в еврозоната ниският корпоративен данък ще остане предимство, но няма да е определящ елемент за привличане на чужди инвестиции“, очаква Елкова.

Ще успее ли въвеждането на единна корпоративна база да създаде конкуренция? Какви други са очакванията от идеята за въвеждането на глобален корпоративен данък? Как ще се промени моделът на данъчно облагане може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria?

Всички гости на предаването на "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още