Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Lloyds планира тригодишна инвестиция за 4 млрд. долара в технологии

Въпреки че сумата е значителна, тя е далеч по-ниска от тази на други големи световни кредитори

Lloyds планира тригодишна инвестиция за 4 млрд. долара в технологии

Снимка: Ройтерс

Британската банка Lloyds Banking Group продължава тенденцията сред останалите представители на бранша и ще инвестира над 3 млрд. паунда (4,2 млрд. долара) в технологии за период от три години. Това е част от новия ѝ стратегически план, който също така включва и обратно изкупуване на акции в размер на 1 млрд. паунда, предава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на банката Антонио Хорта-Осорио определи инвестицията като огромно начинание.

Вследствие на новината цената на акциите на Lloyds нарасна с над 2% до 70 паунда по време на борсовата сесия в Лондон. 

Още по темата

Въпреки че сума от 3 млрд. паунда за инвестиции в технологиите е значителна, тя е далеч по-малка от тези на някои от конкурентите на банката. Според изчисления на анализатори от Autonomous Research германската Deutsche Bank харчи за информационни технологии почти същата сума в долари всяка година. Гигантът на Уолстрийт JPMorgan Chase & Co. пък инвестира 7,4 млрд. долара годишно.

От Lloyds посочиха също, че очакват през 2018 г. подобрение на нетния лихвен марж, разходите и генерирания капитал. Също така през последното тримесечие на миналата година печалбата ѝ е отбелязала спад от 20%, оставайки под очакванията на анализаторите.

Банката обаче отбелязва покачване на приходите с 6,5%. От данните за четвъртото тримесечие става ясно още, че съотношението ѝ разход-приход е намаляло до 46,8% - най-ниското спрямо другите големи британски кредитори.

Седем години след встъпването си в длъжност 54-годишният Хорта-Осорио взе решение да увеличи инвестициите си в технологиите, тъй като все повече потребители използват онлайн банкиране. Инвестирането в дигиталния сектор, закриването на клонове и намаляването на служителите бяха само част от приоритетите на банката преди четири години, когато тя обяви, че ще съкрати 9000 работни места и ще даде 1 млрд. паунда за дигитализация.

С това обаче тя не сложи край на съкращенията на персонал. През 2016 г. тя обяви, че премахва още 3000 работни места, а преди месец увеличи бройката им с още 1000.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit