Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондон пак разгневи ЕС с едностранен ход за Северна Ирландия

Британското правителство съобщи, че ще отмени митнически документи за храни, влизащи в Северна Ирландия, до октомври

Лондон пак разгневи ЕС с едностранен ход за Северна Ирландия

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания възпламени напрежението с Европейския съюз, като направи отстъпление от част от споразумението след Brexit, заявявайки, че едностранно ще промени търговски правила, свързани със Северна Ирландия, предава Bloomberg.

Британското правителство съобщи, че няма да въвежда митнически документи за храни, влизащи в Северна Ирландия, до октомври отвъд крайния срок 1 април, който договори с ЕС. Великобритания поиска крайният срок да бъде удължен, но блокът не се съгласи.

Секретарят за Северна Ирландия Брандън Люис заяви в сряда в писмено министерско становище, че правителството „предприема редица временни оперативни стъпки за избягване на разрушителна критична ситуация при запазване на ангажимента към ЕС“.

„Те приемат, че трябва да бъде предоставено надлежно време на компаниите да въведат новите изисквания“, допълва той.

Още по темата
Търговията в Ирландско море е един от най-спорните въпроси в отношенията на Великобритания с ЕС след Brexit, тъй като компаниите трябва да се справят с нови документи и затруднения в областта на търговията. Официален представител на ЕС заяви, че ходът на Великобритания не е удължаване на гратисния период, защото не е бил договорен взаимно и че действията на страната са нарушение на сделката за Brexit.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни каза, че британското решение „никак не помага“ за засилването на доверието между Великобритания и ЕС.

„Важно е да се отговори на настоящите предизвикателства в дух на сътрудничество и партньорство“, каза Ковъни след среща в сряда с Люис и Дейвид Фрост, който договори търговската сделка за Brexit с ЕС и неотдавна беше назначен от премиера Борис Джонсън да ръководи отношенията на Великобритания с блока. „Изразих съжалението си, че Великобритания е предприела едностранни действия“, заяви Ковъни.

Изискването за износни документи за храните, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Великобритания в рамките на споразумението за Brexit, цели да гарантира, че преминаващите в ЕС стоки спазват правилата му и се предотвратява създаването на граница на остров Ирландия.

Супермаркетите се обявиха против задаващото се изискване за износни документи, като заявиха, че това ще доведе до по-високи цени на храните и намален избор в магазините. Едностранното удължаване е добре дошла новина за компаниите, казва Аодан Конъли, директор на Северноирландския консорциум за търговия на дребно.

„Търговците на дребно и потребителите все още се нуждаят от сигурността на дългосрочно работещо решение. Всичко това трябва да бъде направено с най-малко засягане на общностите в Северна Ирландия“, допълва Конъли.

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че ЕС ще предприеме правни действия срещу Великобритания за нарушаване на условията по споразумението за Brexit.

Британското съобщение, че ще предприеме едностранни действия по търговските правила, свързани със Северна Ирландия, е вторият път, в който британският премиер Борис Джонсън обявява намеренията си да наруши международното право, каза Шефчович.

„Това е равносилно на нарушаване на съответните важни клаузи от Протокола за Ирландия/Северна Ирландия”, отбеляза Шефчович в комюнике. „Това също така е ясен отказ от конструктивния подход, който преобладаваше досега“, допълни той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
''....„Те приемат, че трябва да бъде предоставено надлежно време на компаниите да въведат новите изисквания“, допълва той....'' Ю.К. имаше достатъчно време за това- цялото време, през което премина кампанията за брекзит, тази държава де юре и де факто вече е отделен пазар извън пазара на ЕС, следователно- никакви срокове в повече не може сама да поставя, след като тя не диктува условията. Британците са изключително нагли, високомерни и недобри хора и е време ЕС да ги перне с желязна ръкавица през навирения неоимперски британски нос. Нищо не може да решава едностранно ю.к., докато всички ЕС държави не са ратифицирали Търговското споразумение с ю.к., да не говорим, че не може едностранно да си променят текста му без съгласуване с ЕС, ей така- както им скимне.

Още от Европа
ЕС и Индия възобновяват търговските преговори, подтикнати от заплахата от Китай